НАЧАЛО » българия

Разпадът на Шенген може да струва на членовете на зоната 18 млрд.евро

Връщането на визовия режим ще донесе до загуба от 10 до 20 млрд.евро само за туризма

fb
3E news
fb
11-02-2016 10:32:00
fb

Засилващата се миграционна криза в Европа принуди Европейската комисия да предупреди страните от ЕС за възможни милиардни загуби в случай на връщането на тоталният граничен контрол и отмяната на действието на Шенгенското споразумение.

Според обнародваните в сряда оценки от Брюксел, разпадът на Шенгенската зона може да струва на членовете й до 18 млрд.евро, пише DW.

В документа представен от Европейската комисия в частност се говори, че допълнителните мерки за контрол по границите ще струва на страните от ЕС 7,1 млрд.евро. Както заяви по-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, за вече въведените ограничения ще се наложи да бъдат плащани три милиарда евро годишно.

Освен това Европейската комисия посочва и непреките загуби, свързани с отмяната на Шенген. На първо място ще пострадат транспортът и сектора на логистиката, както и пазарът на труда. Връщането на визовият режим ще формира загуба от 10 до 20 млрд.евро годишно за туризма.

Освен това Брюксел и страните от ЕС искат от Гърция да положи повече усилия по отношение на решаване на миграционната криза и охраната на границите. Еврокомисарят по вътрешни работи и въпроси на миграцията Димитрис Аврамопулос отбеляза, че положението в Гърция не би било така тежко, ако страната получи подкрепа от другите страни членки на ЕС.

 

Шенген
миграционна криза
туризъм
По статията работи:

Маринела Арабаджиева