НАЧАЛО » българия

Разделят БЕХ на две мегакомпании

Американските централи намаляват с 43% цените на произвеждания ток. Министър потвърди за сериозно понижение на цените на въглищата

fb
3E news
fb
01-04-2015 11:09:00
fb

Българският енергиен холдинг ще бъде разделен на две части – газов и енергиен холдинг. Това научи 3eNews от свои източници в енергийното министерство. Новината бе потвърдена на 1 април и от депутатите от енергийната комисия към парламента. Очаква се по този начин държавата да отговори и на изискванията на ЕК по отношение на третия енергиен либерализационен пакет.

Очаква се преструктурирането на холдинга да започне още днес. Причината е, че сериозни китайски компании и инвестиционни фондове са заявили интерес към покупката на дялове от двете бъдещи дружества. Именно в момента БЕХ има сериозна нужда от свеж капитал заради финансовите проблеми, които му създава НЕК.

От друга страна депутатите вече са одобрили и дългоочакваното разделение на НЕК на три компании. Едната ще бъде натоварена с необслужваните кредити на дружеството, а втората ще бъде Обществен доставчик и доставчик на електроенергия от последна инстанция. В третата, компания пък ще бъдат отделени ВЕЦ-овете на НЕК, като именно към тях са насочени част от китайските интереси за инвестиции. Причината е, че само чрез ВЕЦ-овете на НЕК Китай ще може да си произвежда нужната зелена енергия на адекватни цени, за да спазва изискванията на протокола от Киото.

Очаква се още днес след 17 ч. на Българската фондова борса да бъдат продадени миноритарни пакети от новите две дружества на БЕХ, за да може китайските инвеститори да закупят акции. В подготвения проспект обаче не са обявени цените, които БЕХ ще търси за акциите си.

Междувременно стана ясно, че НЕК и американските централи са подписали вече споразумение. В него е записано, че цените на тока от двата ТЕЦ-а се намаляват с 43%, считано от днес, 1 април, съобщиха източници от НЕК. Именно това е била причината сега НЕК да не поиска увеличение на цените на тока от ДКЕВР.

Договорката е постигната не без участието на енергийното министерство. Лично министър Теменужка Петкова е подписала да има намаление на цените на въглищата, произвеждани от Мини „Марица Изток“. Тяхната цена се намалява до 55 лв. на тон условно гориво, което позволява и да се понижат цените на тока от американските централи. Намаление на цената обаче няма да има за ТЕЦ „Марица Изток“ 2, която в момента планира да изведе от експлоатация два от блоковете си.

 

Всички тези събития в България обаче могат да се случат единствено на 1 април. Честит празник на хумора и сатирата!

 

БЕХ
НЕК
разделяне
ДКЕВР
американски централи
китайски инвеститори
ВЕЦ
По статията работи:

Георги Велев