Развитието на ядрената енергетика влиза като приоритет в стратегията за националната сигурност

Министрите резглеждат днес актуализиран вариант на документа

Източник: БГНЕС

Развитието на ядрената енергетика е от стратегическо значение за страната, като се подкрепя изграждането на нови мощности. Това е посочено в раздела за политиката по енергийна сигурност на актуализираната стратегия за национална сигурност, която министрите разглеждат на днешното редовно заседание на кабинета. В документа, внесен от министър-председателя Бойко Борисов, са посочени като жизненоважни гарантирането на правата, свободите, сигурността и благосъстоянието на гражданите; запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната и единството на нацията; преодоляване на негативните демографски процеси, предаде БНР.

Стратегията отчита, че географското положение на страната създава предпоставки за формиране на терористични и логистични клетки на наша територия, като България остава транзитна дестинация за мигрантите. Казва се още, че хибридните действия срещу НАТО и ЕС, и конкретно срещу страната ни, увеличават интензитета си, което налага предприемане на адекватни действия.

За вътрешната среда е посочено, че корупцията, в частност и тази по високите етажи на властта, е основен проблем. Заплахи остават организираната и трансграничната престъпност.

Приоритет в отбранителната политика остава увеличението на средствата, които трябва да достигнат 2% от БВП.

Правителството ще определи и линията на бедност за 2018 година. Тя е в размер на 321 лева, увеличение със 7 лева спрямо сегашната стойност.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
3 коментари
 • 0 2
  3
  Светла Димитрова
  Не!не!НЕ! Сами си залагаме ядрена бомба
  Напиши отговор
 • 4 3
  2
  Надежда Николова Митева
  ПРОТИВ НОВА АЕЦ!КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ!!!
  Напиши отговор
 • 8 3
  1
  Калинка Илиева
  Аз съм против нова АЕЦ!
  Напиши отговор