Работодателските организации да дадат идеи за нова стратегия за икономиката призова ресорното министерство

В двуседмичен срок работодателските организации ще трябва да предоставят предложения и да определят приоритетни теми пред Министерство на икономиката за нова стратегия за икономическо развитие на България. Постигнато е и съгласие заседанията на Националния икономически съвет да се провеждат ежемесечно с цел постигане на реални резултати, съобщиха от Министерство на икономиката.

„Основната идея на Националния икономически съвет (НИС) е да дефинираме конкретни мерки в диалог между бизнеса и изпълнителната власт. Тези мерки ще са насочени към облекчаване на условията за правене на бизнес в България и насърчаване на икономическия растеж.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на първото заседание на Националния икономически съвет (НИС), което се проведе днес. На него взеха участие представители на национално представените работодателски организации и заместник-министри от редица ведомства.

Министър Лукарски и екипът му представиха проект на насоки за нова стратегия на Министерство на икономиката за устойчиво икономическо развитие на България. На база на този проект членовете на Съвета следва да направят своите предложения за определяне на приоритетни теми за следващото заседание, което ще се проведе на 16 юни. По този начин ще се формира програма за работата на НИС и ще се осигури оптимален формат на диалога и постигане на обективни резултати. „Идеята е при всяко мерене по водещите международни класации за правене на бизнес да отбелязваме прогрес. Това ще покаже дали сме свършили нещо или само сме говорили“, допълни съветникът на министър Лукарски Владимир Каролев.

НИС трябва да бъде наистина работещ орган, в който титуляр е именно бизнесът. Те трябва да определят темите, а ние да захванем няколко конкретни неща и да работим по тях“, допълни председателят на икономическата комисия г-н Петър Кънев, който взе участие в първото заседание на Съвета.

Сред повдигнатите теми, които бяха индикативни за формиране на работната програма на Съвета бяха необходимите мерки за насърчаване на износа, цената на тока и времето за включване към електропреносната мрежа, синята карта, законът за местните данъци, законът за индустриалните и технически паркове, регулаторната рамка за публично-частните партньорства и др.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари