НАЧАЛО » българия

Работодатели обвиниха Плевнелиев в лобизъм и уреждане на лични бизнеси в Китай

fb
3E news
fb
17-01-2014 10:06:00
fbНепосредствено след края на официалната визита на президента Росен Плевнелиев в Китай три работодателски организации го обвиниха в лобизъм в полза на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщава в. "Преса".

"Не приемаме използването на държавата за уреждане на приятели в бизнеса. Компаниите, членове на Българска стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата/БТПП/ и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) произвеждат повече от 3/4 от брутния вътрешен продукт. А нито една от нашите организации не беше уведомена и не беше поискано да поканим своите членове за участие в бизнес делегацията за Китай", казва пред "Преса" шефът на АИКБ Васил Велев. Той обяснил, че когато търговската палата организира бизнес мисии, на тях винаги кани всички работодатели.

"Това, което направи президентът, е абсолютно скандално и недопустимо. Ползват нашите данъци, събрани в бюджета, 90% от тях се събират от нашите членове, за да се уреждат лични бизнеси на приятели на президента", възмути се Велев. Той припомни, че в Международната организация по труда чрез Международната организация на работодателите участват БСК, БТПП и АИКБ. Единствено КРИБ не е представена там, тъй като не е член на Международната организация на работодателите.

Изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев също не скри възмущението си, пише БГНЕС. Днес предстои заседание на Асоциацията на българските работодатели, на което ще бъде приета декларация срещу действията на президента и КРИБ, е казал Божидар Данев.

работодателски организации
Плевнелиев в Китай
лобизъм
КРИБ
БТПП
БСК
АИКБ
По статията работи:

Галина Александрова