Работодатели и синдикати се срещат с вицепремиера Захариева заради Енергийния борд

Вицепремиерът Екатерина Захариева пое новосъздадения енергиен борд

 

Представители на национално представителните работодателски и синдикални организации се срещат днес с вицепремиера Екатерина Захариева по повод на отвореното писмото, с което обявиха против начина, по който функционира Енергийният борд. Документът бе публикуван в края на миналата седмица и е адресиран до премиера Георги Близнашки и вицепремиера Захариева.

 

В него организациите изразяват силното си неудовлетворение от "начина на функциониране на Енергийния борд и безотговорното му ползване за обосноваване на вече взети решения".За съжаление, след две проведени заседания на Борда и избор на членовете на експертните групи към него, се потвърждават нашите опасения, изразени в писмо от 26.08.2014 г. на КТ „Подкрепа“ (приложено), се сочи в писмото. Ето какви слабости в работата на борда посочват организациите:


   - След избора на членове на експертните групи към Борда е видно, че нито един представител на национално представените работодателски и синдикални организации не попадна в техния състав. След наше изрично настояване г-н Антон Иванов (кандидат на КНСБ и КТ „Подкрепа“) беше назначен от т. нар. „държавна квота“.


  -  Свидетели сме на оформяне на силни лобистки групи, както в състава на Енергийния борд, така и в състава на тематичните работни групи към него.


  -  Факт е, че Енергийният борд вече беше използван за легитимация на вече взето решение за увеличаване на цената на електроенергията от 01.10.2014г. (изявление на министър Щонов, виж http://video.bgnes.com/view/50941). Подобно решение нито е било обект на дискусия, нито е подлагано на гласуване от членовете на Борда, без да споменаваме абсурдното изявление на г-жа Светла Тодорова – председател на ДКЕВР, че размерът на 10-процентовото увеличение на цената на тока бил определен от … журналистите.

 

"Категорично не приемаме подобен модел на работа. Няма да приемем да бъдем използвани като бутафорен декор за PR-акции, внушаващи, че еднолични решения са консенсусни и зад тях стоят представителите на социалните партньори", сочат представителните работодателски и синдикални организаци.


В писмото се подчертава, че Енергийният борд е натоварен с огромни обществени очаквания и от решенията му произтича сериозна институционална отговорност. Затова бизнесът и синдикатите настояват:


1.   Бордът да бъде съставен от организации, които представляват различните обществени интереси и имат необходимия институционален и експертен капацитет, в т.ч.:

  -  Представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, които представляват в огромна степен самите потребители.
    Организациите на потребителите, в т.ч. организациите на енергийните потребители;


   - Отрасловите/браншовите организации на работодателите и на синдикатите в сферата на енергетиката.


В Енергийния борд НЕ трябва да участват регистрирани по Търговския закон юридически лица, независимо от дела им в производството или в разпределението на електроенергия в България. Тези дружества се представляват от съответните браншови и национални работодателски организации.

2.   Решенията на Енергийния борд да се вземат с консенсус, съгласно утвърдената практика в тристранното сътрудничество.


Документът е подписан от  Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда „Подкрепа“.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари