НАЧАЛО » българия

Работодателите са притеснени от забавянето на нотификацията на Наредбата за намаляване на тежестта от ВЕИ

fb
3E news
fb
28-06-2016 03:40:00
fb

Работодателските организации са притеснени от забавянето от Еврокомисията на нотификацията Наредбата за намаляване на тежестта, свързани с разходите за "зелена" енергия. Припомняме, че прилагането на нормативния документ е от значение за цените на електроенергията, предвид влизането в сила на новия ценови период от 1 юли.

Четирите национално представителни работодателски организации (НПРО) - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изразяват в писмо до генералният директор на ГД „Конкуренция“ към Европейската комисия Герт-Ян Купман очакването си да бъдат спазени договорените на среща през април т.г. срокове за нотификация на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ. Това се казва в съобщение на работодателските организации до медиите.

В писмото си работодателите изказват силното си притеснение от развитието на ситуацията около Brexit, която може да доведе до нови пазарни трудности за енергоемките производства, а това е още една причина за ускоряване на нотификацията на наредбата.

Работодателите уточняват, че на 12 април т.г. Със съдействието на зам.-министъръ на енергетиката Николай Николов е проведена срещна с Купман. По време на срещата представителят на ЕК съобщи, че горепосочената наредба може да получи нотификация до края на м. юни 2016 г., а срокът бе определен от г-н Купман като „изпълним“, коментират от работодателските организации.

България е една от малкото държави в ЕС, която все още няма действащ механизъм за компенсиране на енергоемките производства от загубите, които търпят в следствие по-високите цени на енергията от ВЕИ, припоммят от работодателските организации.

Насоките на ЕК за държавна помощ в областта на околната среда и енергетиката позволяват подкрепа на конкретни сектори на икономиката, които имат важно място в световния износ, но под натиска на енергийните цени стават неконкурентоспособни в рамките на световния пазар. Почти всички страни-членки на ЕС прилагат тази възможност, за да поддържат конкурентоспособността на определени свои сектори, които са с голям дял в износа. Това поставя българските производители в неконкурентна позиция спрямо субсидираната продукция в другите страни от ЕС. Ето защо, България не трябва да пропуска възможността да предостави допустимата от ЕК държавна помощ за подпомагане на най-засегнатите производства, с голям дял на електроенергията в себестойността на продукцията, коментират работодателите.

 

 

 

работодателски организации
ВЕИ
Наредба за намаляване на тежестта от ВЕИ за бизнеса
По статията работи:

Маринела Арабаджиева