НАЧАЛО » българия

Работодателите: Не сме против ВЕИ, а против задължителното изкупуване на енергията по преференциални цени

fb
3E news
fb
02-10-2015 03:42:00
fb

Подкрепяме европейската политика за изграждане и включване в електроенергийната мрежа на енергия от ВЕИ, но не и задължителното изкупуване и то при преференциални цени, което деформира пазара. Това се казва в становище на Българската стопанска камара от името на работодателските организации. То в отговор на мнение на Българската фотоволтаична асоциация, че „работодателските организации целенасочено търсят уязвяването и фалита на конкретни работодатели на цял един сектор от българската енергетика“.

Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа, заявяват работодателите.

В същото време те застават на позицията, че не могат да приемат „деформирането на българския енергиен пазар чрез задължително и на преференциални цени изкупуване на енергия от ВЕИ-инсталации, работещи в нарушение на законовите процедури“.

„България е страна с отворена икономика и българските производители се конкурират на международните пазари. Цената на енергията е от ключово значение за нашата конкурентоспособност. Всяко нарушение на пазарните принципи отнема конкурентните предимства на българските предприятия на световния пазар.

Не провеждаме акция срещу производителите на енергия от ВЕИ, а срещу онези, които нарушават законодателството и не се придържат към принципите на лоялно пазарно поведение! Компаниите, които са с ясен произход на капитала, спазват закона и не използват корупционни практики, нямат основание да се притесняват от действията на работодателските организации“. 

ВЕИ
работодатели
БСК
БФА
По статията работи:

Маринела Арабаджиева