Работни групи за енергетика, земеделие, рибарство и строителство ще предложат План за управление на Калиакра

България е осъдена заради изградените в защитена зони ветро- и соларни паркове, засега тези инсталации няма да се премахват, посочи министър Нено Димов

Заповедта на екоминистъра, ограничаваща стопанската дейност в защитена зона "Калиакра", засега остава в сила. След време ще бъде издадена нова заповед, която ще е прецизирана според решението на съда на ЕС. Ще бъде актуализиран обаче Планът за управление на екозоната, който ще бъде направен с консенсус за защита на природата и икономическите интереси на хората. Това каза пред журналисти днес министърът на околната среда и водите Нено Димов.

До края на седмицата по казуса "Калиакра" ще се направят четири работни групи, които да обсъждат специфичните проблеми в енергетиката, земеделието, рибарството и строителството в района. Тези работни групи ще предложат и проект на План за управление на защитената зона. Срок за изготвяне на този план засега няма, уточни Димов.

Ще защитим интересите на данъкоплатците и няма да се стига до плащане на глоби и санкции, каза Димов. България е осъдена в началото на 2016 година заради изградените в защитена зони ветро- и соларни паркове. Засега няма да се налага премахването на тези инсталации, посочи министърът, цитиран от БТА.

Хората, които ще търпят загуби от спазване на правилата в защитената зона, ще бъдат компенсирани. След изготвяне на точна кадастрална карта ще се прецени кои ще получат други земеделски парцели, и кои - други обезщетения, каза министър Димов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари