НАЧАЛО » българия

Работници искат държавата да гарантира, че ТЕЦ "Варна" ще разполага със студен резерв за 15 години

Ако се осъществи планираната модернизация на мощностите, ще се открият работни места и ще бъдат осигурени 630 мегавата, с които енергийната система на страната ще разполага до 2032 година

fb
3E news
fb
27-03-2014 12:24:00
fb

Държавата да гарантира, че в следващите 15 години ТЕЦ-Варна ще разполага със студен резерв и ще бъде на свободния пазар. За това призова Христо Христов, председател на синдикалната организация на КНСБ във Варна, цитиран от агенция Фокус. Ако това не се случи, планираната от собственика модернизация на мощностите може да не се осъществи и да се стигне до затваряне на топлоцентралата.

Затова, като не виждат перспектива за предприятието, работниците от ТЕЦ-Варна се готвят за стачка. Решението за предприемане на стачни действия е взето на събрание, на което изпълнителният директор на топлоцентралата е запознал хората със ситуацията. Вече е избран и стачен комитет, до отговорните институции е изпратена стачна декларация, в която се настоява да бъде запазено предприятието и работните места на служителите.

През 2006 година ЧЕЗ придобива 100% от собствеността на ТЕЦ–Варна. Тогава в предприятието са работили 860 души. Във връзка с оптимизацията на производството през годините част от работниците са освободени и в момента са 320 души. Христов обясни, че през последните години централата е започнала да работи с голяма ефективност. В последните две години четвърти и пети блок са изведени от експлоатация. До края на тази година от експлоатация излиза и шести блок, ако не бъде изпълнена необходимата екологизация и модернизация на централата. В момента се провежда конкурс за избор на изпълнител за сероочистващата инсталация, което ще доведе до модернизация на трите блока – 4, 5, и 6, и те ще могат да работят до 2032 година. Христов допълни, че тази инвестиция ще струва на собственика около 120 млн. евро.

Собственикът не е съгласен да инвестира собствени средства за модернизацията на предприятието без гаранции от държавата, че в следващите 15 години ТЕЦ-Варна ще разполага със студен резерв и ще бъде на свободния пазар. „Няма нови мощности, които да не са гарантирани от държавата – ВЕИ-та, американски централи, които имат дългосрочни договори за изкупуване на енергия на много по-висока цена, два пъти и половина по-висока от цената на ТЕЦ-Варна”, коментира Христов. По думите му политиката, която се води в сектор енергетика цели унищожаване на тази част от икономиката.

Ако в ТЕЦ-Варна се осъществи планираната модернизация на мощностите, ще бъдат осигурени 630 мегавата, с които енергийната система на страната ще разполага до 2032 година. Ще бъдат открити нови работни места и ще се подпомогне икономическото развитие на региона, коментира Христов. В момента ТЕЦ-Варна не работи и при липса на модернизация в края на годината или по-рано, ако собственикът реши, предстои закриване на топлоцентралата. „Централите в България са направени така, че да може да се доставя качествена услуги във всички райони на страната и да няма срив на качеството на електроенергията. В момента топлоцентралата е спряна и електроенергия се доставя от други краища на страната, но това струва по-скъпо за крайния потребител”, каза още Христо Христов.

Служителите искат да запазят предприятието и работните си места. „Искаме помощ от държавата, която трябва да влезе в своята роля и да гарантира сигурността на енергийната система в страната като цяло. Държавата е дала гаранции на всички, единствено ТЕЦ-Варна, ТЕЦ-Бобов дол и ТЕЦ-Русе са без гаранции”, допълни Христов. По думите му, над хиляда семейства ще бъдат обречени, хората ще останат без работа, в района има и фирми, които доставят услуги и стоки в предприятието. Село Езерово, където се намира централата, ще остане без отопление.

ТЕЦ "Варна"
ЧЕЗ
модернизация
студен резерв
По статията работи:

Галина Александрова