Работна група ще преценява как да бъдат възстановени сумите от по-ниската цена на газа

Енергетика / България
3E news
1646
article picture alt description

Работна група ще прецени как точно да бъдат възстановени сумите от по-ниската цена с 40,3 % на руския природен газ, договорена между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание. Целта е да не бъде нарушен закона. Предложението бе направено от председателя на енергигйната комисия Валентин Николов и срещна подкрепа и от представителите на „Булгаргаз“ и КЕВР.. За да може обаче да се възстановят надвзетите суми ще трябва да бъдат направени и промени в Закона за енергетиката. Предвид кратките срокове, в които трябва да действа регулаторът законовите поправки трябва да бъдат изготвени и приети от депутатите много бързо. При това трябва да е ясно, че понижението от 40,3 % не касае периодът от старта на преговорите с “Газпром” от 5 август миналата година, а само последните месеци, през които бе регистриран срив на цената на газа на международните пазари.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова по отношение на възстановяване на сумите посочи, че „това е една ситуация, в която сме поставени за пръв път“, като уточни, че досега винаги е ставало въпрос за доплащане, но никога за ретроактивно действие за връщане на определени суми. „КЕВР трябва да анализира цялата картина, за да не изпаднем в противоречие със законодателството и конкуренцията“. По думите й “подхода трябва да бъде много умерен, да бъде извършен много сериозен анализ, за да вземем най-правилното и най-балансираното решение”.

В рамките на дискуията по-късно енергийният министър посочи, че е много важно да се отчете постигнатото. 

“Новата договореност между „Булгаргаз“ и „Газпром“ е в резултат на постигнатото споразумение между ЕК и „Газпром“ по антимонополното дело. Подписаното между тях споразумение през месец май 2018 година породи правно-обвързващи ангажименти. Един от тях бе свързан с това „Газпром“ да подпише допълнителни споразумения с 8 държави членки на ЕС, на които доставя природен газ. Сред тези 8 държави е и България.  През месец май 2018 година България получи допълнение с предложения, които съдържаха постигнатите договорености между ЕК и „Газпром“. Това споразумение беше подписано от страна на „Газпром“ и „Булгаргаз“. То е и основанието за преразглеждане  при настъпване на определени обстоятелства”, каза енергийният министър, като обясни, че “в частност те са свързани с това на каква цена получаваме газа от „Газпром“  и това какви са цените на континенталните хъбове на Германия, Франция и Италия и ако нашата цена е по-висока от тази, която се формира на тези хъбове, то тогава е налице основание да поискаме водене на преговори за намаляване на цената. На 5 август 2019 г. след анализ, след проследяване на тенденциите в областта на пазара на природен газ, „Булгаргаз“ отправи официално писмено предложение до „Газпром“ с искане за стартиране на преговори за предоговаряне на цената по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Последваха седем месеца на много усилени преговори между двете страни, но не бяха лесни, но като цяло, това, което успяхме да предоговорим това е формулата на база, на която се определя цената на природния газ. До настоящия момент формулата, по която се определяше цената на природния газ за България беше базирана единствено и само на цената на петролните деривати. Отражението на пазара като ценообразуващ елемент в тази формула липсваше. След 7-месечни преговори успяхме да предоговорим тази формула и в нея, това, което може да си позволим да кажем е, че в нея преобладаващ елемент е на влиянието на спот пазара по отношение на ценообразуването, каза Петкова, като по думите й така цената вече ще се доближава максимално до пазарната.

Министърът определи постигнатото като сериозен успех и крачка напред. „Оттук нататък е много важно как ще бъде отчетен целия този положителен ефект, който ще настъпи за българската икономика, българската енергетика от цялото това предоговаряне, тъй като е налице много ясна тенденция на намаляване на цените на природния газ и както знаете, както е предвидено в европейското споразумение, когато страните се договорят по определена цена, то тя влиза ретроактивно от датата, на която е депозирано искането за водене на тези преговори. В нашия конкретен случай, ретроактивността на тази цена започва да тече от 5 август 2019 година до настоящия момент. Тук е мястото да кажем, как ще се развие целия този процес е изцяло в компетентността на КЕВР“, каза Петкова.  

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни пред комисията механизма на воденето на преговорите с „Газпром“, определяйки ги като „трудни и тежки“.  „До този момент „Булгаргаз“ заплащаше доставната цена по формула, която реферира към алтернативите на природния газ горива – мазут и газьол. След 1 март тази цена вече ще има и хъбов компонент, койт още бъде преобладаващ и цената ще бъде прилагана на ежемесечна база“.

„Съгласно постигнатите договорености между ЕК и „Газпром експорт“ и съгласно допълнението, което „Булгаргаз“ подписа в тази връзка с Европейската комисия, цената се прилага ретроактивно, тоест от датата на искане на предоговаряне на тази цена. В тази връзка на „Булгаргаз“ ще бъдат възстановени суми за всеки един отделен месец на база разлика в доставната цена към отчетния период (31 август, 30 септември и така до 29 февруари), и потребените, тоест доставените количества природен газ за съответния месец. Тази сума ще бъде възстановена до края на месец март по сметките на „Булгаргаз“.

“Нашето предложение е, и считаме, че е редно, е разликата между платеното и новата цена да бъде възстановена на всеки един клиент индивидуално на база на потребеното количество природен газ за всеки един от месеците“, каза Павлов. Изпълнителният директор допълни също така, „че тъй като регулираната цена 44 лв. за МВтч се  прилага и за месец март, а „Булгаргаз“ ще закупува природният газ от „Газпром“ по нова цена за месец март, нашето предложение ще бъде да бъдат възстановени сумите и за месец март, като за всеки един месец от 5 август (2019 г.) до 31 март „Булгаргаз“ ще направи нови калкулации. Ще внесе следващата седмица заявление в регулатора, за да можем да имаме основание ние да върнем индивидуално на всеки един клиент надчислената сума за този период“, каза изпълнителният директор на обществения доставчик на природен газ.   

По отношение на сумите, които се получават по първоначални калкулации и трябва да бъдат възстановени, те са около 150 милиона лева с ДДС, допълни той. Прогнозната цена по думите на Павлов за месец март се очаква да бъде 26,29 лв. за МВтч без ДДС, което е малко над 40 процента намаление в сравнение със сега действащата цена, утвърдена от КЕВР. Изпълнителният директор изрази и надежда тя да е малко по-ниска. 

Нашето мнение е, че това, което постигна българското дружество е доста добра сделка. В началото на преговорите руският партньор беше наистина шокиран от това, което искаме да получим като цена, посочи още изпълнителният директор на „Булгаргаз“ в отговор на въпрос как преценява постигнатото. Дали сделката е добра или много добра ще покаже времето, отсече Павлов, като определи постигнатата сделка като балансирана, която „ще ни позволи да сме конкурентни на пазара.“

Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази опасения от ежемесечното изменение на цените в частност и поради необходимостта от ежемесечното изменение на цените на топлинната енергия, а заради необходимостта от преразглеждането на цената на електроенергията, добивана по високоефективен начин.

Иван Иванов обясни, че първо е необходимо „Булгаргаз“ да подаде до 11 март да подаде заявление за цената за периода от 1 април до 30 април, тъй като според новото споразумение цените на газа вече ще се променят на 1 месец.“На база на подаденото заявление КЕВР ще провери споразумението и цените по договора“, каза той и посочи, че досега в КЕВР не е постъпило споразумението между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Освен това по думите на председателя на КЕВР „Булгаргаз“ трябва да подаде заявление за всеки от месеците от 5 август 2019 г. насам досега, т.е. осем заявление за преразглеждане на цените на газа за всеки от изминалите предходни месеци.

“Това, което КЕВР трябва да извърши е необходимо в срок до 11 март те (Булгаргаз) да бъде подадено заявление за цени на природния газ за периода от 1 април до 30 април. Съгласно променените текстове, цените се определят за едномесечен период. Въз основа на подаденото заявление комисията ще провери стриктно съответствието на заявлението и всички съотносими документи към него с условията на договора такъв какъвто е действащ с промените. Това ще бъде в срок до 31 март, което е ангажимент на КЕВР.

Относно надвзетите суми, които трябва да бъдат възстановени на потребителите, ще кажа, че КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения за изминал период, освен в случаите единствено, когато ВАС с финално решение задължава КЕВР да излезе с ново ценово решение. Случая не е такъв. Което означава, че ако КЕВР трябва да се произнесе с променени цени за изминал период е необходимо да бъде променен закона за енергетиката. Съобразно промяната на закона комисията ще го приложи по съответния начин”, каза председателя на КЕВР.

„Докато „Булгаргаз“ не подаде заявление и няма промяна в закона нямаме правно основание“, каза той. Освен това по думите му, намалението от 40,3 процента на цената на газа касае последните няколко месеца, заради срива на международните пазари, предизвикан от разпространеннието на коронавируса, но не и за целия период от 8 месеца (от 5 август 2019 г. от датата на започване на преговори). По-късно пред журналисти Иван Иванов обясни, че ще трябва първо да бъдат направени изчисления какви суми да бъдат върнати на топлофикациите и изрази надежда, че ще се намери начин как те да възмездят своите клиенти. 

В рамките на дискусията, депутати призоваха за по-внимателно говорене, за да не се създават прекалени обществени очаквания. Те обаче бяха категорични, че това е успех и отправиха поздравления за постигнатия резултат. Председателят на енергийната комисия Валентин Николов от своя страна изрази готовност и за законодателни промени.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща