Пътят от Видин до Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., проходът „Петрохан“ се подготвя за концесия

Николай Нанков
Източник: МРРБ

Пътят от Видин до Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., като средствата ще бъдат набавени през системата за тол такси. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по време на заседанието на правителството.
По думите му, най-оптимистичният вариант е пътят да е готов до декември 2020 г. Финансовият ресурс от 1,6 млрд. лева не е планиран в бюджета на регионалното министерство, но ще бъде осигурен на база на приходите от бъдещата система за тол такси и електронни винетки.

От своя страна премиерът Борисов коментира, че прохода Петрохан ще бъде подготвен за даване на концесия.
За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия, каза министър-председателят.
.
„На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1,6 млрд. ще отидат за пътя Видин – Ботевград, тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента, сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари в момента не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които към момента вървят, и да кажем: „Ето ви го, готов е за концесиониране“, и да направим опит за публично частно партньорство“, каза още Борисов, цитиран от агенция Фокус.
„Благодаря на всички, които бяха на срещата, защото това е наш приоритет и искаме да си го направим. 800 хил. камиона минават по този път. Така че стягайте се, неслучайно и при тол системата имаше яростна съпротива, защото по 1,5 млн. лв. губим на ден, вместо да ги даваме един ден на Видин, един ден на Враца, един ден на Монтана“, коментира Борисов.
Вицепремиерът Валери Симеонов уточни, че тези проекти са заложени в програмата на коалиционното правителство. „Не става въпрос за гасене на пожари, те са заложени и ще бъдат реализирани“, каза той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари