Пътна карта за енергетиката ще бъде внесена в НС до 24 юли

В случай на стопиране на реформите от лобистки групи работодателите си запазват правото на нов протест

Постигнахме споразумение до 24 юли в Народното събрание да бъде внесена за обсъждане Пътна карта за реформите в енергетиката, съпроводена с конкретни предложения за нормативни промени. Това заявяват от БСК по повод проведената днес среща на ръководителите на национално представителните работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) с премиера Бойко Борисов във връзка с проблемите в българската енергетика, довели до протести на фирмите в цялата страна. В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите Томислав Дончев, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Владислав Горанов.

По време на срещата бяха обсъдени три основни групи въпроси, уточняват от Българска стопанска камара:

Последните предложения за промени в енергийните цени;

Общите въпроси на ценообразуването в сектор "Енергетика", вкл. намаляване на цената на енергията за енергоинтензивните индустрии, облагане на износа на енергия и цената на енергията, произведена чрез когенерация;

Необходимостта от генерални промени в сектор "Енергетика" с цел преодоляване на натрупаните деформации и въвеждане на ефективен енергиен пазар, вкл. борсова търговия на енергия, съобщават от БСК.

Постигнато бе споразумение за това до 24 юли т. г. в парламента да бъде внесена за обсъждане Пътна карта на реформите в енергетиката. Тя ще бъде съпроводена от конкретни предложения за нормативни промени (вкл. в Закона за енергетиката и в Закона за ВЕИ). С изработването на документа се ангажираха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, уточняват от БСК.

Споразумение е постигнато и да бъдат представени на КЕВР идентифицираните по време на днешната среща възможности за икономии в сектор "Енергетика" и, по-конкретно – в НЕК, които да позволят запазване на енергийните цени (както за бизнеса, така и за населението) до 1 януари 2016 г.

Национално представителните работодателски организации ползват случая отново да благодарят на хилядите мениджъри, работници и служители от протестиралите на 26 юни т. г. повече от 1250 предприятия в 76 населени пункта от страната.

Приемаме резултатите от днешната среща като първи важен резултат от обединените действия на българските работодатели. Убедени сме, че само единни можем да противодействаме на опитите българските компании да бъдат системно подлагани на натиск от необосновани промени - не само в сферата на енергийното ценообразуване, но и по отношение на общата регулаторна среда.

Като представители на онази част от българите, която генерира национален продукт и създава работни места, потвърждаваме своята непоколебимост в отстояването на нашите позиции и предложения. Уверени сме, че предлагаме разумни и интелигентни решения, насочени към повишаване на ефективността на енергетиката, а оттам – за постигане на висок и устойчив икономически растеж.

Запазваме готовността си за ефективен протест, в случай че процесите на реформи в енергетиката бъдат стопирани от лобистки кръгове, във вреда на енергийните потребители и на икономиката като цяло, заявяват още от БСК.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари