НАЧАЛО » българия

Първото заседание на новия парламент ще бъде на 27 октомври

fb
3E news
fb
15-10-2014 02:30:00
fb

Новият парламент ще се събере на 27 октомври от 14:00 часа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата му с представители на политическите сили, на която бе обсъдена датата на свикване на парламента. Според Конституцията държавният глава трябва да свика новоизбраното Народно събрание на първо заседание най-късно месец след избирането на депутатите.
На срещата са били обсъдени няколко предложения.

„Имаше предложение 43-то народно събрание да се събере на 22-ри октомври, след 27-и, 28-и, но за мен 27-и октомври е най-добрата дата. Най-важната от всички задачи, които ни предстои е, 43-то Народно събрание да тръгне с летящ старт“, обяви президентът. Той добави, че консултациите за съставяне на правителство ще се проведат максимално бързо, като ще бъде обсъдена и работата на служебното правителство.

Президентът подчерта, че трябва да започне подготовка за приемането на актуализирания бюджет за 2014 година и новия държавен бюджет за следващата година. Той смята, че сред първите спешни задачи на парламента е и бързото решаване на казуса за Корпоративна търговска банка (КТБ), без да бъде подлагано на съмнение гарантирането на депозитите, както и вземането на някои спешни мерки в енергетиката.

Държавният глава призова следващите управляващи да бъдат в добра координация със служебния кабинет. За целта ще бъде изготвен доклад за изпълнението на бюджета за 2014 година, както и ще бъде предоставена повече информация от БНБ към институциите и политическите партии, за да се вземе справедливо решение за КТБ.

Росен Плевнелиев призова новите депутати да приемат декларация с приоритетите на 43-то НС. Държавният глава настоява още парламентарно представените политически сили да постигнат широко съгласие за реформи във важните сектори като правораздаване, сигурност, здравеопазване и др. Макар да приветства досегашния диалог между партиите Плевнелиев заяви, че няма да работи за създаване на формати и коалиции.

заседание
парламент
Росен Плевнелиев
По статията работи:

Георги Велев