НАЧАЛО » българия

За да дойде пазарът при търговията с ток, трябва да си отиде моделът "единствен купувач"

"Третата тарифа" не е решение, отсъдиха депутати

fb
3E news
fb
06-03-2015 12:30:00
fb

Пълната либерализация на електроенергийния пазар ще може да стане само след смяна на модела „единствен купувач“. Това коментира пред журналисти членът на Комисията за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. „Сега със закона не промениха точно модела. Моделът, който реално пречи. Моделът „единствен купувач“ остана. След като имаш модел на „единствен купувач“ не може да се прави либерализиран пазар“, обясни Харитонова, като изрази очакване, че ще бъдат изпълнени очакванията за внасяне на необходимите законови промени, за да се случи пълното освобождаване на пазара. Припомняме, че това обеща и председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Какво ще се промени за битовите потребители

Пълното освобождаване на пазара не означава изчезване на регулирания сегмент. Регулаторът ще продължи да определя цени за регулирания пазар за крайните снабдители.

Битовите потребители ще имат имат две възможности:

"Третата тарифа" не е решение

Въвеждането на т.нар. "трета тарифа", според допитване на 3e-news се оказа, че не е решение. Депутатите не са виждали още черно на бяло това предложение, но експерти припомниха, че то е на служебния кабинет.

В отговор на въпрос за въвеждането на т.нар. „трета тарифа“, която да покрива пиковото потребление (в сутрешните и късни следобедни часове) Харитонова коментира, че за тази цел трябва да бъдат сменени всички електромери. Тя направи сметка, че към момента клиентите на трите електроразпределителни предприятия наброяват над 6 млн., а цената на т.нар. „умни електромери“ варира от 100 до 150 евро. Това ще са разходи за електроразпределителните предприятия, но също така са и наши“, коментира тя.

Още няма внесено такова предложение за „третата тарифа“, заяви за 3e-news заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. За да се реализира такова предложение са необходими технически, а и финансови средства. По принцип, за да има свооден пазар и за да може да се мери електроенергията трябва да се въведат смарт електромери, а и трябва да се каже кой ще финансира такава инициатива. То е ясно, че ще трябва да се финансира от електроразпределителните предприятия, но те рано или късно ще трябва да си ги върнат от потребителите, каза Валентин Николов.

На въпрос дали от фонда за иновации може да се финансира подобна инициатива, депутатът каза, че "би било добро като идея, но едва ли е осъществима". Държавата пък не би могла да участва в този процес, тъй като финансирането би се третирало като „държавна помощ“.

"Ако се въвежда такава тарифа е много важно как и при какви условия ще става това", коментира от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков. "Ако е за бита, означава, че трябва да се подменят електромерите за всички битови потребители, а това е нещо което струва пари и ще бъда платено пак от потребителите. Освен всичко друго ако въведен тази тарифа сутрин от 7 до 10 и вечер от 18 до 21 часа, това означава, че всички, които са на работа няма да могат да ползват по-евтината електроенергия, напротив, ще ги вкараме всички в скъпата тарифа. Затова трябва много внимателно да се обсъди този въпрос. Да, трябва да се вземат мерки за по-ефективно ползване на потреблението, но трябва да внимаваме, зада не стане така, че "вместо да изпишем вежди да извадим очи", позова се той на старата поговорка.

Освен товаq според Ерменкоl, ако се наложи да бъдат подменени всички електромери "опасността от по-висока цена на пиковата енергия ще стане реалност", защото няма как цената на електромерите да не влезе в цента на електроенергията, а това естествено ще трябва да бъде платено пак от потребителите.

електроенергиен пазар
либерализиране на енергийния пазар
умни електромери
пиково потребление
По статията работи:

Маринела Арабаджиева