Проф. Тасев: Целта на БАН не беше да каже дали да се строи, или не АЕЦ "Белене"

проф. Александър Тасев

Не е имало натиск от страна на правителството за изводите в доклада на Българската академия на науките (БАН) за АЕЦ „Белене“. Това заяви категорично пред bTV проф. Александър Тасев, ръководител на Института за икономически изследванияи ръководител на екипа, участвал в разработката на докладът за АЕЦ „Белене“ и визията за българската енергетика.

Той уточни, че в доклада са „проиграни 6 варианта – първият тръгва от най-тежките условия, т.е. Най-неблагоприятните, следват през междинни, за да се стигне до най-благоприятния вариант“. Те предвиждат и различен вид финансиране. В първия междинен доклад до Българския енергиен холдинг (БЕХ) е бил изпратен именно най-неблагоприятният сценарий за АЕЦ „Белене“.

Целта на доклада на Българската агенция на науките (БАН) не беше да каже дали да се строи или не АЕЦ „Белене“, а да даде възможност за изграждане на бъдещи стратегически линии за развитие на енергетиката, обясни проф. Тасев.

Тасев че решението е политическо и то ще бъде между два пътя – дали да се строи нова ядрена мощност, или да се изберат нови мощности на възобновяеми мощности, съчетани с газови централи. И двата пътя имат свои рискове, каза още той.

Експертът уточни, че договорът за изработване на доклада е за 2,5 млн. лв. Участвали са 46 експерти плюс 7 института на БАН. Два пъти повече в евро щеше да струва, ако го беше разработила международна финансова институция, обяви проф. Тасев.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари