НАЧАЛО » българия

Проф. Тасев: Слабо решение на КЗК по сделката с ЧЕЗ, ще падне в съда

fb
3E news
fb
20-07-2018 12:22:00
fb

Сериозен спор в ранните блокове на телевизиите създаде решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани покупката на активите на ЧЕЗ от дружеството "Инерком". В решението по темата има доста слаби места, коментира енергийният експерт Атанас Тасев пред БНТ. Фактически "Инерком" добавя върху производството на енергия от фотоволтаични централи между 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е незначителен дял. "Съгласно действащата методика за определяне на господстващо положение, ако сте с дял по-малък от 15%, КЗК не се произнася, произнася се ако сте около и над 40%". Според Тасев вчерашното решение на КЗК ще падне във Върховния административен съд.

Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията казва, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в конкретния случай не са и толкова важни, защото това е било очакван ход, заяви пред БНТ Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката.

По думите на Куюмджиев това е било правилен ход, защото не може компания като "Инерком" с подобен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около 3 млн. граждани. Според него във ВАС решението може би ще има проблеми.

Куюмжиев добави, че когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха избрани критерии - доказан опит от поне 10 години при управлението на ЕРП-та, минимум 5% участие на либерализиран пазар, капитал от минимум 700 млн. евро, кредитен рейтинг от поне BB- според Standart&Poors и т.н. ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг. Куюмджиев каза още, че "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ до 15 ноември, иначе сделката отпада. Той призова държавата да се включи в сделката и да си върне ЕРП-то в Западна България.

 „Инерком“ може да не обжалва решението на КЗК за сделката с ЧЕЗ. Това каза Мартин Димитров по bTV. По думите му в Договора е записано, че сделка има само със съгласието на КЗК.  Комисията много се забави, много време изчака и решението й  дойде късно, смята Димитров.

Според него е интересно какви ще са събитията сега-дали ще има обжалване или не. Големи компании могат да придобият ЧЕЗ. Ситуацията от самото начало беше неприятна, смята още Димитров. По думите му "Инерком" няма достатъчно опит да управлява такава голяма компания и може да станат големи грешки.

решение
ЧЕЗ
КЗК
Атанас Тасев
Явор Куюмджиев
Мартин Димитров
съд
По статията работи:

Георги Велев