НАЧАЛО » българия

Проф. Близнашки: Необходима е финансова, икономическа и морална стабилизация, за да се проведат нормални избори в тази страна

Оставвяме държавата със стабилни финанси, отчете вече бившият премиер Пламен Орешарски

fb
3E news
fb
06-08-2014 11:39:00
fb


Не сме търсили извънредни правомощия. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, след катоо прие поста от експремиера Пламен Орешарски.

Президентът Росен Плевнелиев с указ разпусна днес 42-ото Народно събрание и насрочи произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври. С друг указ държавният глава назначава с днешна дата служебно правителство със служебен министър-председател Георги Близнашки.

Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции, заяви проф. Близнашки. Той обеща, че служебното правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество.

Като първа задача служебният премиер посочи стабилизирането на основните обществени ресори, както и да се възстанови доверието на партньорите на страната в рамките на ЕС и НАТО и да се продължи със започнатите ключови реформи.

Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси, имаме ясното съзнание, че трябва да се справим с основната си задача. Нещата не могат да се сведат единствено и само до изборите, необходима е финансова, икономическа и морална стабилизация, за да може на тази основа да произведем нормални избори в тази страна. Може да се съжалява само, че не беше направена актуализацията на бюджета, подчерта Близнашки.

Съжалявам, че политическите партии не проявиха достатъчно разбиране и далновидност по тези въпроси. Бях впечатлен от вашата фраза, че не е необходима актуализация, но тя дава стабилност. Може би трябваше да кажете, че тя е необходима, за да даде сигурност, за да бъдете разбран по-правилно, обърна се Близнашки към Орешарски.

Онова, което се случва напоследък с градушките идва да покаже, че природата е достатъчно силна, за да ни постави в моменти в безизходно положение, добави още Близнашки.

"Няма да прибягваме към никакви чистки и каквито и да е прояви на реваншизъм", обеща той. Служебният премиер обаче уточни, че "всички замесени в корупционни скандали или проявяват политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Преди изказването на Близнашки, Пламен Орешарски направи кратък отчет на постигнатото от неговия кабинет. "Преди година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия, безработица, дългове. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти, приети в управленската програма, подчерта Орешарски. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че всекидневната съпротива бе немалка. Постигнахме добри резултати", заяви още Орешарски.


Всички бизнес индикатори отбелязваха непрекъснато подобрение от края на миналата година до май тази година. Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво от ноември 2008 година. Индексът на промишленото производство нарастваше в продължение на 7 последователни месеца до май 2014 година. Борсовите индекси отбелязаха ръст с рекордните за целия ЕС 40 %, подчерта той. Наскоро реализираната емисия еврооблигации бе най-успешна в новата ни история. Това показва реалната оценка на инвеститорите за фискалната и финансова стабилност на страната, доста по-различна от вътрешното говорене, каза той.

Нивото на фискалните резерви към днешна дата е над 8,5 милиарда лева, което гарантира по-спокойното управление на ликвидността на публичните финанси, подчерта Орешарски и добави: "Направихме голяма стъпка към възстановяване статута на държавата като изряден платец с възстановяването на ДДС, разплащането на други задължения към бизнеса и авансовото финансиране на европейски проекти. Не задържахме значими плащания, за да представим по-добра фискална картина, каквато на практика заварихме в средата на миналата година. "Отменихме или смекчихме действието на над 130 административни режима. От началото на мандата въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес. Стартирахме нова стратегия и пътна карта и нова институционална система за електронно управление. Ускорихме усвояването на европейските фондове. Само за година разплатихме близо 20% от средствата за целия програмен период при под 40 % за предишните 6 години. Напълно готово е и Споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК. Същото предстои за останалите 2/3 от страните-членки на ЕС", отчете Орешарски.

служебен премиер
парламентарни избори
Проф. Георги Близнашки
По статията работи:

Галина Александрова