НАЧАЛО » българия

Проф. Атанас Тасев: Цената на тока трябва да се повиши, но и да се изясни как ще се формира крайната цена за бита

fb
3E news
fb
01-06-2015 10:44:00
fb

Необходимо е увеличение на цената на тока, но трябва да се изясни как ще се формира крайната цена за потребителите на регулирания пазар от 1 юли. Това заяви пред радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той обясни, че увеличението на цената за задължения към обществото със 112%, което се предлага от КЕВР, ще повиши разходите на предприятията.

 „Около 30 млрд. киловатчаса се консумират на пазара в страната. От тях половината се потребява от индустрията, а другата половина – от бита, както и малките и средни предприятия. След като задълженията се разпределят върху всички, е естествено, че това ще влоши конкурентоспособността“, каза проф. Тасев. Той допълни, че все още няма отговор на въпроса, какво ще стане с износа на ток. 

„Очевидно не се отчетени тези 210 милиарда киловатчаса, които обичайно нашата страна изнася на годишна база. Ако конюнктурата в региона благоприятства и цените, на които нашите търговци могат да изнасят електроенергия, са конкурентоспособни, то тогава при тази цена за отговорност към обществото допълнително могат да бъдат акумулирани още 400 милиона“, поясни проф. Тасев.
Той отчете като положителна тенденция, че постепенно икономиката у нас започва да се раздвижва. Експертът изтъкна, че проблемът с цените на тока не е в техния размер, а в ниските доходи на потребителите.

 

цена на електроенергията
КЕВР
проф. Атанас Тасев
регулиран пазар
износ на ток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева