НАЧАЛО » българия

Проф. Атанас Тасев: Пускането на представители на частния бизнес в бордовете на държавните дружества е безпрецедентно

Мораториум върху преференциалните цени от ВЕИ е по-скоро ПР-акция и едва ли от него ще има икономически ефект

fb
3E news
fb
17-09-2015 01:30:00
fb

 

Дори като идея пускането на представители на частния бизнес да участват в бордовете на държавните дружества е „нетрадиционно, асиметрично и безпрецедентно. Досега такъв случай няма“. Това заявява за агенция "Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Защо е асиметрично? Защото всъщност поводът е загуба на доверие от страна на бизнеса към управлението на държавните енергийни дружества, но вече и в публичното пространство се изрази недоверие и към управлението на потребителите, големите потребители на енергия. Така че, ако говорим за симетричност, защо пък държавата да не изпрати свои представители, за да види дали всичко това, което се казва, че проблемите основно в големите потребители на енергия възникват от високите цени на тока, отговарят на истината. Всъщност тук става въпрос за загуба на доверието“, смята експертът.

Проф. Тасев изразява съмнение в това, че частния бизнес може да покаже на държавата как се управляват ефективно дружество. „Но що се касае до останалото, това че частният бизнес щял да покаже на държавата как се управляват ефективно средства, аз изразявам съмнения“,заявява той като се мотивира, че „представителят на частния бизнес в борда е един от многото, така че той не може да участва във взимането на решения. Разбира се, присъствието на представители в рамките на прозрачността в борд на директорите, означава възможност да се работи с първични документи“, смята енергийният експерт. В допълнение той отбелязва, че няма да се постигне целта намаляване на цените на тока.

Предварително искам да кажа, че основната цел да се намали цената на тока, няма да бъде постигната, защото проблемът не е в държавната енергетика, а в частната енергетика. Тя поражда ценовите дисбаланси“, заявява проф. Тасев.

Държавната енергетика е предмет на много сериозна проверка. Ако се върнем назад, три редовни и две временни правителства са си поставили задача максимално да открият резерви в енергетиката, занимават се и доста сериозни организации държавни, каквито са Комисията по енергетиката, КЕВР и в новия състав, както виждате все пак има по-висока степен на доверие. И досега никой не е открил някакви резерви. Аз преди повече от 7 г. предвидих това, което се случва в държавната енергетика, защото поради това, че нашите политици в дългите години на прехода не успяха да решат един много важен проблем в държавата – политиката на доходите. Неизвестно защо тръгнаха към рестрикции в енергетиката и то в държавната енергетика. Не е необходимо дори да бъдете специалисти, за да видите, че държавните предприятия са на загуба. НЕК има почти 4 милиарда задължения, така че питам къде могат да бъдат намерени тези резерви. Тук, ако позволите, аз не искам да неглижирам ситуацията, но е поставена една задача, която Конфуций е формулирал пред своите възпитаници – да откриеш черна котка в тъмна стая, а задачата става още по-интересна, когато котката я няма в стаята. Така че, ако е поставена целта все пак е да няма протести, защото държавата ни спешно се нуждае от политическа стабилност, защото тя пък е предпоставка за икономическа стабилност, то мерките, които досега е взело правителството и парламентът постепенно започват да дават резултат. Трябва да има определена търпимост, но в никакъв случай това няма да доведе до намаляване цената на електроенергията, защото дефицитът продължава да расте“, казва проф. Тасев.

Eнергийният експерт отчита правото за протест от страна на бизнеса, заради това, че новите цени на електроенергията влизат в средата на годината и нарушава финансовите параметри на дружествата. По думите му, дружествата не биха реагирали така остро, „ако беше обявено, че възстановяването на справедливостта ще бъде извършено специално за тях в рамките на няколко години. Трябва да е ясно какви са стъпките, които ще се предприемат, за да могат предприятията съответно да планират своята дейност“, коментира той, допълвайки, че „към момента, като че ли и двете страни имат право, но тази идея, освен по-голяма прозрачност, до намаляване на цените няма да доведе“, заявява той. 

В коментар за искания от бизнеса мораториум върху преференциални цени от ВЕИ, проф Тасев отбелязва, че „разбира се, че може да бъде приет мораториум, но това е по-скоро ПР акция, отколкото нещо, което ще доведе до някакъв икономически резултат“.

 

 

проф. Атанас Тасев
държавна енергетика
дисбаланси в енергетиката
цени на тока
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева