Обяснението за дисбалансите на енергийния пазар е липсата на пълна либерализация, според проф. Тасев

Работодателите не са се отказали от протеста срещу енергийните цени

Пповече от 90% от електроенергията на този така наречен свободен пазар се продават от две централи - АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Заедно с енергийния експерт проф. Атанас Тасев той коментира причините за планираният за 23 февруари протест на работодателските организации срещу поскъпването на електроенергията при търговията на свободния пазар.

По думите му, „те продават над 70% от количествата си на собствени платформи на нормални цени, нека така да ги наречем - малко над 60 лева за мегават, и малки количества - под 30%, на енергийната борса на цени с 22% по-високи - близо 80 лева, при непрозрачни условия, не предполагащи открита и честна конкуренция. За нас това е нагло манипулиране на пазара и спекулативно повишаване на цените като резултат“, заяви Велев.

Той допълни, че е имало две срещи по темата в Енергийното министерство, но те са приключили без резултат.

„За нас не остава друг начин да привлечем вниманието върху проблема освен на организирането на един голям запомнящ се процес“, категоричен беше още Васил Велев. Председателят на АИКБ каза, че на борсата остават непродадени количества електроенергия, заради високата цена.

 Енергийният експерт проф. Атанас Тасев се опита да обясни структурата на енергийния пазар към настоящия момент. Той припомни, че либерализирането на енергийния пазар у нас е започнало през 2007 година и процесът продължава.

„Ние се намираме на следващия етап от развитието на пазара и обяснението за тези дебаланси, които съществуват, е, че ние реално все още нямаме напълно либерализиран пазар“, обясни той.

Проф.Тасев обясни, че "причината е проста" - "нашата енергетика в частта производство е дебалансирано". От една страна има централи, които внасят в енергийния пазар електроенергия на ниска цена. От друга има преференциална енергетика, която е на много висока цена.

Разликата трябва да бъде покрита от т. нар. добавка "задължение към обществото", която в бъдеще ще стане динамична и цялата енергия ще излезе на пазара, прогнозира енергийният експерт.

Припомняме, че сега пазарът в България е разделен на регулиран и свободен.

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари