НАЧАЛО » българия

Организира се протест в защита на Карадере срещу одобреното от кабинета застрояване на местността

fb
3E news
fb
20-03-2014 02:44:00
fb

Днес от 18 часа пред Министерския съвет ще се проведе протест под надслов "Да спрем застрояването на Карадере", а след 18:30 часа протестът ще се премести пред Министерството на икономиката.

Протестът се организира в социалните мрежи светкавично след вчерашното решение на кабинета да придвижи бързо и безпроблемно зарадо мащабността й инвестиция за изграждане на курорт в местността.

Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" подкрепя протестната акция "Да спрем застрояването на Карадере", организирана от граждани пред Министерски съвет, съобщиха ор органзиацията. Оттам посочиха, че има възможност за опазване не само на Карадере, но и на редица други защитени територии, ако депутатите приемат няколко промени.

В четвъртък следобед Комисията по регионална политика и местно самоуправление ще разгледа промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В края на миналата седмица независим депутат внесе предложения за забрана на строителството в защитените зони от Натура 2000 по местообитанията на 2 км от брега (зони А и Б на Черноморското крайбрежие). Предложението, изготвено от експерти на коалицията „За да остане природа в България“ и ПП Зелените, е подкрепено и от туристическия бранш в лицето на Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм. Приемането на предложението би решило веднъж за винаги проблемите, за които се борим от години - Иракли, Странджа, Камен бряг и би гарантирало опазването на основния ресурс на устойчивия туризъм – запазената природа.

 Приемането на тези ограничения стават спешни, след като вчера на заседанието на Министерски съвет беше обявен меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект  за застрояване на местността Карадере, в община Бяла. Проектът е свързан с изграждане на мегаломански хотелски комплекси и хиляди вили в части от защитени зони от Натура 2000 „Камчийска планина“ и „Плаж-Шкорпиловци“ и е движен от неясни икономически интереси. Смята се, че лица, близки до лидера на БСП Сергей Станишев, са свързани с проекта.

Предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са важни и защото отговарят на обществения интерес. Скорошно проучване на Алфа Рисърч показа, че близо 80% от българските граждани смятат допълнително застрояване на Черноморието като недопустимо, припомня организацията. 

В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. 


По повод организирания от екоактивистите протест пред МС от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излязоха с позиция, според която трябва да "се постигне баланс за природата, за хората и за инвеститорите". Еколозите започнаха да стопират всичко в България и да не позволяват изграждането на нови обекти в летните и зимни курорти. Същият е сега случая с проекта за Карадере, се казва в позицията на БХРА.

Карадере
Натура 2000
протест
промени в Закона за Черноморското крайбрежие
БХРА
Офшорки
Сергей Станишев
По статията работи: