Протести на природозащитниците за Пирин тръгват из Европа

В защита на Националния парк се включват 20 града в България и Европа

В отворено писмо до управителя на Българска народна банка Димитър Радев коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ иска да бъде обявен реалният собственик на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД.
 
На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия, представител на „Юлен“ заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик, припомнят от коалицията.
 
„Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик“, пише в отвореното писмо.
 
„Доколкото „Юлен“ АД е кредитополучател от българска банка и цялата му собственост е ипотекирана в нея, БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик“, пише в отвореното писмо.
 
Преди 10 дни коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо с искане и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Досега отговор няма.
 
„Решението за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество“, се казва още в отвореното писмо.
 
В четвъртък, 18 януари 2018 г., са планирани протести в над 20 града в България и Европа в защита на Национален парк Пирин.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари