Протестите ЗА Пирин продължават в България и чужбина

Управляващите подготвят сечи и строителство в горите и земеделските земи

Граждани в България и чужбина ще протестират на 15 февруари за пореден път за опазването на Национален парк Пирин, но след последните действия на управляващите към исканията на хората бяха добавени и три нови. Това съобщиха от Коалицията "За да остане природа в България".
 
Протестът в София този път ще бъде в работно време, за да ни чуе администрацията. Събираме се в от 12 ч. пред Министерство на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза“ 22, докато вътре екоминистърът Нено Димов е на среща, част от програмата на българското европредседателство. "Подари обедната си почивка на Пирин“, призовават организаторите.
https://www.facebook.com/events/1616187715142966/
 
В останалите градове протестът ще се проведе след края на работния ден.
 

След като на 28 декември 2017 г. с решение на Министерски съвет се даде възможност за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин, сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.
 
Затова исканията на протестите за природата са вече шест:
 
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
 
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество; 
 
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;
 
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
 
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.
 
Защо исканията станаха шест?
 
На 9 февруари 2018 г. народни представители от управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха в парламента поредни лобистки промени в Закона за горите. Промените позволяват изсичане и строителство без промяна на предназначението на горите. Това означава, че всяка една гора в България може да се обяви за ски писта и да се изсече на голо. Тези промени бяха вече гласувани преди 6 години след натиск от собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша „Витоша ски АД. Те бяха спрени от масовите протести през юни 2012 г.
 
Тази седмица се очаква да се разглеждат и промените в Закона за опазване на земеделските земи, гласувани скришно чрез промени в съвсем друг закон - за посевния материал. Президентът Радев наложи вето върху промените, но партиите в парламента се готвят да отхвърлят ветото.  
 
Гражданите настояват и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов след серията от публични лъжи във връзка с взетото решение от 28 декември 2017 г., серия от недопустими и неприемливи исказвания и публични призиви за насилие и дискриминация на граждани на ЕС, както и на неприкритото вече обслужване на частните интереси на свързаните помежду си фирми „Витоша ски” и „Юлен”, която е концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари