Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават

Протестът в защита на Национален парк Пирин в София посреща бегачите, които щафетно прекосиха България

Граждани ще протестират за пореден път срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин. Природозащитниците припомнят, че вече не става въпрос за втора кабинка за Банско, а за това, че решенията на еководемството и на правителството като цяло дават възможност за безпроблемно строителство върху териотрията на половин Пирин.
 
Протестът в София започва да се събира от 18,30 ч. пред Министерски съвет, за да посрещне бегачите, които вече една седмица щафетно пробягват 440-те км от Свиленград до София за опазването на Пирин. Очаква се те да пристигат на площада около 19 ч. и да предадат послания за Пирин от всички градове, през които са преминали. В четвъртък те тичат последния етап от Дупница до София. Възможни са промени от +- 15 минути, съобщиха от Коалицията „За да остане природа в България“

 
Природозащитниците уточняват, че освен в София протестите за Пирин продължават още в 12 града - Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, а също и в 5 града извън страната – в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон и Прага.
 
Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, отварящи за строителство национален парк Пирин, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
 

Природозащитниците коментират какво според тях е важно да знаем за решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г.:

а) директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за местообитанията.

б) противоречи на българското законодателство - Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

в) грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 120 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.

г) обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.

д) дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.

е) дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване.
 

Решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. За да бъдат тези гори това, което са в момента – Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност. Няма как да има компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията от унищожаването на природата на Пирин.
 
Уникалните екосистеми на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там и така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България.
 
Протестиращите не са срещу зимния туризъм и ски спорта, но искат всяка интервенция в защитени територии, и особено от такъв ранг, да става след задълбочена публична дискусия и на основата на обстойни експертизи за социален, икономически и екологичен отпечатък и оценки за въздействие, такива каквито са предписани от ясните и недвусмислени текстове на закона, уточняват от Коалицията "За да остане природа в България".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари