НАЧАЛО » българия

Промени в движението заради строителството на естакадата при Семинарията

Столична община инвестира над 140 милиона лева в ремонт на транспортна инфраструктура през 2014 г.

fb
3E news
fb
03-01-2014 06:34:00
fb

Заради изграждането на естакадата при Семинарията в София от 8 януари до 1 март движението по булевардите „Никола Вапцаров“ и „Пейо Яворов“ ще се осществява по една лента в посока, съобщи заместник-кметът по транспорта Любмир Хистов.

Изграждането на кръстовището на две нива стартира през октомври миналата година, след неколкократно преработване на проекта. „В момента приключва работата по изграждане на инженерната инфраструктура. В рамките на изпълнението на проекта досега са изградени нов водопровод – почти 1 км, 1,5 км канализационна мрежа, около 600 м електропреносна и комуникационна мрежа, изпълнена е половината от пешеходния подлез, който се изгражда под бул. „Никола Вапцаров”, заяви Христов, цитиран от агенция „Фокус“.

Новата организация на движение се въвежда във връзка със следващия етап от строителството – кръстовището на бул. „Симеоновско шосе” и Алея „Яворов”. Не се предвиждат промени по направлението ул. „Стоян Михайловски” и бул. „Симеоновско шосе”, което ще функционира в пълния си габарит, обясни зам.-кметът.

Във връзка с реорганизацията на движението се изменя маршрутът на автобусните линии 67 и 88. стигайки до кръстовището с бул. „Г. М. Димитров“, идващият от Симеоново автобус 67, ще завива надясно, където ще има спирка при метростанцията, след това наляво по бул. „Джеймс Баучер” със спирка при метростанцията „Жолио-Кюри” и ще се връща обратно на кръговото при Телевизионната кула.

Що се отнася до номер 88 – вместо да завивава наляво по бул. „Пейо Яворов“, той ще продължава направо към Семинарията. Едва когато стигне до пл. „Велчова завера” ще завие по бул. „Джеймс Баучер” към метростанцията, впоследствие по бул. „Черни връх” до зоологическата градина.

В рамките на втория етап от строителството на кръстовището на две нива ще се изградят подпорните стени, пилотите, носещата конструкция на естакадата, която ще преминава над бул. „Симеоновско шосе”. Христов увери, че обектът се изпълнява в срок, а строителните дейности се очаква да приключат през юли тази година.

Транспортната инфраструктура през 2014-а

Малко над 140 милиона лева ще бъдат инвестирани в ремонт и рехабилитация на транспортна инфраструктура в София през тази година. В тях обаче не са включени средствата за изграждане на метрото и европейските средства за рехабилитация и изграждане на трамвайни трасета, уточни Христов. По негови думи, тези 140 милиона са за изгражадането на пътна и пешеходна инфраструктура. Това е три пъти по-голяма програма в сравнение с миналата година, подчертава Христов.

Това включва изграждане на нови съоръжения, каквито са кръстовището на две нива на Семинарията и кръстовището при Лъвов мост, и рехабилитация на част от съществуващите булеварди. Отделно от тези средства – около 23 милиона лева от бюджета се осигуряват за текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа. В това число слагаме и осигуряването на финансови средства за програмата за основен ремонт на тротоари и пешеходни зони, добави Христов.

столична община
Транспортна инфраструктура
Градска среда
ремонт и рехабилитация
По статията работи: