Работодателите преминават от оранжева на жълта степен на готовност за протести заради цените на тока

Промените в Закона за енергетиката вече влияят на цените на тока. Държавата ще задължи всички големи производители, с изключение на двете американски централи, да продават електроенергията си по свободно договорени цени

Подготвените промени в Закона за енергетиката вече са повлияли на цените на тока за индустрията. Това съобщиха работодатели след поредната среща при премиера Бойко Борисов във връзка с либерализацията на пазара на тока.

Промените, които бизнесът поиска, ще са готови до края на следващата седмица, но въпреки това, готовността за протест в края на месеца остава.

От Закона да енергетиката трябва да се променят сто текста, за да стане прозрачен, или по-скоро допълнително осветлен пазарът на електрическа енергия.

По думите на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че все още заявеният протест не се отменя. „Ако досега беше оранжева степен на готовност, сега преминаваме в жълта. Не сме напълно спокойни“, каза той. В същото време той обясни, че готвените промени вече са променили пазарното поведение.

"Това бе поредната среща след ненормалноо увеличение на цените на електроенергията на т.нар. свободен пазар, на която бизнесът договори с правителството изпълнение на стъпките за либерализация на пазара. Разчетите са за една по-сериозна крачка напред в сила от 1 юли (оттогава започва следващият регулаторен период)“, каза Велев, като обясни, че дотогава трябва да се свърши много работа. По думите му, „в по-голяма част от поставените въпроси имаме съглсие и се движим с добро темпо“. „Всичко това ни прави и по-големи оптимисти“, допълни той.

„Преди два месеца офертите бяха за цени между 90 и 125 лева за мегаватчас. Сега вече са между 83 и 100. Според нас има още много сериозни резерви. Има и промени в поведението на продавачите - на държавните АЕЦ и ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев обяви, че след като производителите на над 5 мегаватчаса излязат на борсата, продавачите ще се увеличат от трима на около 90.

Най -общо бизнеса и правителство договориха досега 11 мерки, които да доведат до поевтиняване на тока от 1 юли. Държавата ще задължи всички големи производители, с изключение на двете американски централи, да продават електроенергията си по свободно договорени цени.

В ссъобщението на АОРБ до медиите след срещата уточнява, че се отменя насрочения за 28 февруари национален протест срещу далаверите в енергетиката.

Работодателите от своя страна формулират резултатите от срещата в четири точки.

1. Подготвени са поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

2. Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.

3. Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

4. С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари