НАЧАЛО » българия

ВЕИ-производителите и когенерациите с мощност над 5 MW да продават тока си през борсата, предвижда законова поправка

Това е стъпка към законово уреждане на прозрачността на електроенергийния пазар

fb
3E news
fb
08-12-2017 08:46:00
fb

Проект за нова промяна в Закона за енергетиката е път е да до веде до значителна промяна на пазара на електроенергия, която е стъпка към законово уреждане на прозрачността на електроенергийния пазар. За това призоваха преди дни от национално представителните организации на бизнеса - КРИБ, Българска стопанска камара /БСК/, Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и БТПП, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/.

Производителите на електрическа енергия с обща инсталирана мощност над 5 MW ще са длъжни  да предоставят производството си на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Централите, включени в квотата за регулирания пазар (определя се от КЕВР) ще предоставят на борсата онази част от произведената електроенергия, която е извън квотата.

В случая с ВЕИ, например, става въпрос за изпълнението на ефективния брой часове по преференциални цени, определяни от КЕВР. Това ще важи и за производството на когенерациите, извън високоефективното, което задължително се изкупува по преференциални цени, съобщи publics.bg.

Предложението бе направено през ноември от председателя на КЕВР Иван Иванов в рамките на конференция. Преди дни идеята получи категорична подкрепа и от представителните организации на работодателите. В своя позиция, разпространена до медиите, те акцентират върху съществуването на редица преференциални търговски условия (ангажименти за количества, цени, срокове, гаранции) за комбинирани производства, ВЕИ, дългосрочни договори за изкупуване. Затова на свободния пазар електроенергия се предлага на практика само от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и понякога от „НЕК“ ЕАД. Държавните дружества предлагат своята продукция предимно на своите интернет платформи. В последните две години сделки се осъществяват и през електроенергийната борса /“Българска независима енергийна борса“ ЕАД/. През пазарен сегмент „ден напред“ обичайно се предлагат около 400 мегавата, като това става в резултат на ангажименти на България към ЕК срещу заплахата от санкции. След някои отлагания, миналата есен борсата стартира и сегмент „централизиран пазар за двустранни договори“, сочат от АОБР.

Интересите при търговията на електроенергия са за стотици милиони левове. Това, което отсъства на свободния пазар днес е прозрачността. От представителните организации на работодателите  призоваха да бъде подкрепена промяна в Закона за енергетика с оглед всички сделки на свободния пазар да се сключват на енергийната борса.

"Само така ще се ограничат злоупотребите и пазарните манипулации. Сделките на една пълноценно функционираща борса са прозрачни и могат да бъдат проследени от Комисията за енергийно и водно регулиране – подходящи текстове могат да гарантират този процес. Изкарването на всичките сделки на свободния пазар на енергийната борса е борба с корупцията на дело, а не на думи. Съпротивата срещу тази най-пазарна и прозрачна търговия поражда съмнения", подчертават работодателите.

Предложенията за промени в Закона за енергетиката са били приети на заседание на комисията по енергетика към парламента. Според публикацията, поправката е била предложена като част от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, който беше приет на второ четене. Нейни вносители са депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков, и Искрен Веселинов от Обединени патриоти. В случай, че предложенията бъдат приети се предвижда да влязат в сила от 1 януари 2018 г.

КЕВР
производители на ток
когенерации
парламентарна комисия по енергетика
пазар на електроенергия
търговия с електроенергия
ВЕИ
АОБР
енергийна борса
БНЕБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева