НАЧАЛО » българия

Проект за плаващ терминал край Кавала ще ни осигури достъп до алтернативни газови доставки

fb
3E news
fb
28-03-2014 03:01:00
fbБългария си осигурява постоянен достъп до природен газ с участие в изграждане на плаващ терминал в морето в близост до град Кавала. Очаква се преговорите по проекта да приключат до края на тази година, съобщават гръцките медии, цитирани БНР.

Идеята за създаване на плаващ терминал за природен газ е на гръцката държавна газова компания ДЕПА, която води преговори с българското правителство за съвместно изграждане. Така се създава дистрибуторска мрежа между страните, като България ще получава втечнен газ от Гърция и има възможност да го транспортира за Румъния и Сърбия. Според експерти, изграждането на този вертикален газопровод в морето близо до град Кавала осигурява на България енергийна сигурност. Гърция вече има изграден един терминал до остров Ревитуса.

От министерството на външните работи в Атина съобщиха, че споразумението с България се очаква да бъде ратифицирано до края на тази година. Системата на захранване е следната - изгражда се мрежа от интерконектори, които се захранват от съществуващия гръцки терминал за втечнен газ, от един плаващ терминал и основно от Трансадриатическия газопровод, които ще снабдява Европа с азерски газ.

Правителството на Румъния също проявява интерес за включване в проекта за терминала при Кавала, съобщиха от гръцката енергийна компания ДЕПА.

алтернативни газови доставки
плаващ терминал за газ
Гърция
По статията работи:

Галина Александрова