НАЧАЛО » българия

Проекти за 1,2 млрд. лв. и бум на автомобилната индустрия обяви Стойнев

542 млн. лв. ДДС възстанови на фирмите държавата в края на декември, събраните данъци са над планираните

fb
3E news
fb
09-01-2014 03:30:00
fb

Проекти за 1,2 млрд. лв. очаквам да започнат през тази година у нас. Те ще са най-значими в сферата на автомобилната индустрия и от тях очаквам да се отворят нови около 8000 работни места. Това обясни днес на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той отново припомни, че е оптимист за икономиката, а нагласата на чуждите компании е да правят повече инвестиции у нас.

Още през този месец очаквам да бъде обявена инвестиция за 100 млн. евро в София, която ще доведе и до раздвижване на икономическата активност във Варна“, каза още Стойнев без да дава повече подробности по темата. По други големи проекти се очаква да се открият още 1300 работни места, както и да бъдат привлечени инвестиции за над 77 млн. лева. За последните 7 месеца по Закона за насърчаване на инвестициите сертифицирани и в процес на сертифициране са проекти на стойност 95 млн. лв., предвиждащи създаването на 510 нови работни места.

Министърът цитира и предварителни данни на БНБ за юни - октомври 2013 г.,според които привлечените чуждестранни инвестиции в България са за 496 млн.евро. Те са в секторите транспорт, складиране и съобщения и добивна промишленост. Основните инвеститори пък са от Холандия, Германия, Русия и САЩ. От началото на 2013 г. до октомври общите вложения на чужди компании в страната пък надхвърлят 1,1 млрд. евро, каза още Стойнев.
Той припомни, че през тази година правителството ще осигури по-голяма подкрепа на малкия и среден бизнес у нас, защото тези фирми са гръбнакът на българската икономика.

София Тех парк тръгва с 50 млн. евро

Подкрепа за малкия и среден бизнес ще има чрез Националния иновационен фонд и новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Само за тази година за Националния иновационен фонд са заделени 20 млн. лева. Той припомни, че при управлението на ГЕРБ не е бил отпускан никакъв бюджет за работата на този фонд. Правителството полага усилия да продължи и строителството на технологични паркове, какъвто е „София Тех Парк“. За целта ще се използват и материалната база на Българската академия на науките, която в момента запустява, заяви Стойнев. Стойне заяви, че е приключило и преструктурирането на „София Тех Парк“ АД, като е осигурен оперативен ресурс за първоначално реализиране на проекта със средства на ЕС на стойност близо 50 млн. евро. Част от парите за изграждане на технологични паркове бяха пренасочени към мерките за технологична модернизация на фирмите, добави още Стойнев.

Държавата ще разчита повече и на работата на „Национална компания „Индустриални зони“. Компанията се промотира на всички задгранични пътувания и дори сега ще има нейн представител при посещението на президента Росен Плевнелиев в Китай. Стойнев бе категоричен, че инвеститорите трябва да знаят къде у нас има изградена инфраструктура, която могат да използват, за да създадат свои заводи. Той даде за пример индустриалната зона край Божурище, където вече се строят предприятия. Инвеститорите в тях дори са решили да разширят вложенията си, съобщи още министърът.

Износът се увеличава стабилно

Износът на страна за юни-септември 2013 г. се е увеличил с 5,7 на сто. Прогресивно продължава да намалява отрицателното търговско салдо и за периода юни-септември 2013 г. спадът му е с 12,8%.
Министърът припомни, че до края на декември държавата е възстановила ДДС на бизнеса за 542 млн. лв. От своя страна пък фирмите са внесли рекордно количество данъци в хазната. Окончателните данни обаче все още се обработват в НАП.
От началото на управлението на кабинетът Орешарски в бизнеса са влезли 2,5 млрд. лева., каза още Стойнев. Той добави, че момента е обсъден пакет от нови 100 мерки за намаляване на административната тежест, които да помогнат на бизнеса да работи по-добре.

Със 131 милиона от актуализацията на бюджета са изплатени всички просрочени задължения по договори. За първи път за последните две години отчитаме реален растеж на брутния вътрешен продукт - за третото тримесечие на 2013 г. на годишна база ръстът е 1.5%, каза Стойнев и прогнозира икономически растеж над 2%.

Наддоговорили сме оперативна програма "Конкурентоспособност"

По отношение на новата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 постигнахме консенсус за балансиране между мерките. По програмата са договорени 1,165 млн. евро или малко над 100% от бюджета й. Създадени са над 2 хил. нови работни места в резултат от завършилите успешно проекти.

Министър Стойнев е убеден, че всички тези проекти ще помогнат на икономиката ни да се възстанови. Според него през тази година "все по-малко ще чуваме думата криза".

инвестиции
проекти
ДДС
индустрия
По статията работи:

Георги Велев