НАЧАЛО » българия

Провал на преговорите по климата в Мадрид

fb
3E news
fb
14-12-2019 07:12:01
fb

Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Мадрид в събота се провали. Причината е, че никой не иска да плати цената за борбата с климатичните промени. Преговорите между страните-членки, продължили до късно през нощта в петък завършиха без успех. Дори напротив, държавите стават все по-разделени по отношение на това как да се борят с глобалното затопляне.

Делегати от развитите икономики и развиващите се пазари се противопоставиха на проекта за окончателен текст. След година на бедствия, свързани с климата, включително смъртоносни бури, наводнения и пожари, както и стачки на милиони млади хора, преговорите в Мадрид трябваше да изпратят ясен сигнал за готовността на правителствата да се справят с кризата, която заплашва човечеството.

Срещата имаше за цел също така да финализира правилника на Споразумението за климата от Париж 2015, който трябва да влезе в сила през следващата година. Дори след маратонските разговори между министри, наблюдатели и делегати все още има значителни различия по редица въпроси. Линията на разделение в основно между богатите развити икономики и развиващите се страни по въпроса кой трябва да намали емисиите на парникови газове, с колко и откъде да дойдат трилионите долари, необходими на човечеството, за да се приспособи към климатичните промени.

По-бедните и уязвими от промените в климата държави, и надигащите се гиганти, като Китай и Индия, заемащи съответно първо и четвърто място по замърсяване в света, блокираха преговорите, след като САЩ и разчитащите на добива на полезни изкопаеми Австралия и Бразилия се опитаха да наложат своята позиция за въглеродните квоти.

промени в климата
Мадрид
среща
По статията работи:

3E news