При смяна на техическия проект за АЕЦ „Белене“ целият процес започва от нулата

„Фраматом“ никога не е била стратегически инвеститор, уточни представителя на компанията за България Станислав Георгиев

При смяна на техническия проект за АЕЦ „Белене“ от 2012 г това означава, че всичко трябва да започне от самото начало – от процеса на нов лиценз на площадката до разрешение за  проектиране, ОВОС, съгласуване с Брюксел Това означава промяна на проекта. Тоест, ако се промени част от техническия проект, това означава и прелицензиране на проекта за АЕЦ „Белене“. За сравнение,  проектът  за АЕЦ „Белене“ до спирането през  2012 г. достигна етап на лицензиране в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) до 95 %. Това коментира пред журналисти представителят на „Фраматом“ за България Станислав Георгиев в рамките на международната ядрена конференция, организирана от Булатом.

В отговор на журналистически въпрос дали  наистина „Фраматом“ има интерес като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“, Станислав Георгиев обясни ясно, че компанията никога не е била стратегически инвеститор. „Фраматом“ може да участва със същия обем от дейности, които бяха определени в проекта от 2012 г., ако проектът за АЕЦ „Белен“ тръгне. Компанията има възможност за извършване на определени дейности – КИП, автоматика и вентилация, като към това се добавя и улавянето на водород. С тези си дейности в проекта участваше „Арева“. (както е известно „Фраматом“ е наследник на „Арева“). Компанията „Сименс“ бе подизпълнител на „Арева“, уточни още той.  

На този етап може да се каже, че ако правителството реши да се работи по възстановения проект в съответствие с технически проект и покани „Фраматом“ да работи, да тя е готова да изпълни същия обект, каза Георгиев. Той потвърди и готовността за финансиране на тази дейност, което обаче не означава стратегически инвеститор.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари