НАЧАЛО » българия

Приходите в Мини "Марица Изток" се увеличиха с 30% до 129 млн. лева

fb
3E news
fb
28-05-2014 05:09:00
fb

Приходите в „Мини Марица изток” за първото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. нарастват с 30% - от 99,5 млн. лв на 129 млн. лв. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дебатите за вота на недоверие в Народното събрание.
„При стъпването ми в длъжност миньорите и синдикатите бяха притеснени, защото нямаха работа. Те бяха в стачна готовност, заради политиката, която водеше предишното управление. В момента в държавните мини всички работят и регулярно получават своите заплати”, каза още Стойнев. Той заяви, че е долна лъжа е, че се теглят кредити, за да се плащат заплати в мините в момента. По думите му това са два овърдрафта, които не се ползват за плащане на месечни възнаграждения. „С инвестиционен кредит не може да се плащат заплати”, коментира той. Като пример за доброто състояние на държавното дружество министърът даде рекордния добив на въглища през месеците октомври и декември 2013.


Относно „Химко” АД Драгомир Стойнев заяви, че вече има заявен инвеститорски интерес, а приходите от продажбата ще се върнат в НЕК, БЕХ и НАП. Според министъра заводът се е подготвял за скрап, което е било част от водената политика на предишното управление. „Не можем с магическа пръчка да поправим всичко, което вие съсипахте за 3,5 години. Източването на дружествата е било с една основна цел – те да бъдат приватизирани, но мога да заяви категорично, че, докато аз съм министър, те ще останат държавни”, добави Стойнев.

Драгомир Стойнев
вот на недовереие
мини "Марица Изток"
приходи
инвестиционен кредит
заплати
По статията работи:

Георги Велев