НАЧАЛО » българия

Приключили са проверките на производителите на ток от ВЕИ

fb
3E news
fb
21-01-2015 04:52:00
fb

Проверките на производителите на енергия от ВЕИ са приключили и ще бъдат разглеждани следващата седмица на заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Това съобщи председателят на енергийната регулаторна комисия Светла Тодорова. Тя обясни, че информация за резултатите от проверките ще бъде дадена веднага след обсъждането на им в комисията. 

Одитите бяха инициирани от предишния състав на ДКЕВР. Като причина тогава бе посочено, че някои ветропаркове са продавали електроенергия преди въвеждането им в експлоатация и че има разминаване в документите на ДНСК и на енергийните предприятия за мощността на присъединените обекти.

Проверките на производителите на ток от ВЕИ са част от мерките на регулатора за стабилизиране на сектор "Енергетика" и намаляване на огромния дефицит в Националната електрическа компания /НЕК/, която е задължена по закон да изкупува електрическата енергия от ВЕИ производителите.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в понеделник, че правителството и регулаторните органи трябва да направят всичко възможно за задържане на цените на тока.

Председателят на ДКЕВР бе категорична, че не желае повече да коментира тази тема. Светла Тодорова обаче увери, че върху ДКЕВР няма натиск от страна на управляващите за задържане на цените на тока. "Ако могат да предприемат законови действия, които да елиминират необходимостта от увеличаване на цените, аз поддържам сто процента такива действия", коментира тя.

Политическият прочит означава, че не трябва да се вдига цената на тока, а аналитичният прочит на независимия регулатор казва, че трябва да се вдигне. Ето сега е въпросът къде ще бъде компромисът", коментира по този повод енергийния експерт проф. Атанас Тасев, според когото поскъпването на тока е неизбежно.

одит на ВЕИ производителите
цена на електроенергията
цена на тока от ВЕИ
По статията работи:

Галина Александрова