Пречиствателната станция във Враца е готова, очаква се пускането й в експлоатация

Два от етапите за водния цикъл във Враца са приключени, остава третият в яз. „Среченска бара“,  който все още е рисков

Министърът на околната среда и водите Нено Димов проследи изпълнението на дейностите по интегрирания проект за водния цикъл на град Враца. Общата инвестиция по проекта е почти 115 млн. лв., от които над 80 млн. лв. са осигурени по Оперативна програма “Околна среда”.

Проектът предвижда да бъдат рехабилитирани общо 111 км водоснабдителна мрежа. Ще бъде реконструирана и новоизградена общо 46 км канализационна мрежа.  

“По този начин се очаква 79 000 души в района да имат достъп до по-качествена питейна вода.  94 000 души ще бъдат свързани с модернизираната и новоизградена канализация. Това безспорно е полза и за качеството на живот на гражданите, и за околната среда”, каза министър Димов по време на посещението на пречиствателната станция за отпадъчни води. Той добави, че въпреки трудностите проектът върви към приключване на два от етапите. „Остава третият етап в яз. „Среченска бара“,  който все още е рисков, и след разговор с кмета се надявам да приключим успешно този важен проект”, допълни министърът, цитиран от пресцентъра на екоминистерството.

Кметът на Враца Калин Каменов обясни, че проектът за водния цикъл на града е преминал през много проблеми,  което е забавило и изпълнението му.

„Благодарение на съвместните усилия с МОСВ и липсата на компромиси тук във Враца пречиствателната станция на града вече е готова. До дни ще бъде финализирано подписването на Акт 15 за въвеждането й в експлоатация”,  каза кметът. Той допълни, че етапи 1 и 2 на линейната част във Враца вече са готови и предстои да започне работата по довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“.  „Работата няма да се усети негативно от жителите на Враца.  Почти всички етапи вече са завършени и очакваме да открием пречиствателната станция. Дори и лесозащитната зона, която ще спира неприятните миризми, е изградена. Това е най-добрата новина в началото на годината за нашия град”.

На посещението присъстваха и областният управител на Враца Малина Николова, директорът на ВиК-Враца Ангел Престойски и председателят на Управителния съвет на Българска асоциация по водите Иван Иванов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари