НАЧАЛО » българия

Преразглеждане на таксите и данъците върху цената на тока на пазара на дребно - възможно решение на проблема с енергийната бедност

Използването на социалната политика за защита на потребителите и за гарантиране на достъп до енергийни услуги е най-добрият подход

fb
3E news
fb
17-05-2017 01:51:00
fb

Преразглеждането на таксите и данъците, утежняващи цената на електроенергията на пазара на дребно може да се използва като подход при решаване на проблема с енергийната бедност.

Насърчаването на конкуренцията, ефективното функциониране на пазара на електроенергия на дребно, използването на средства от европейските фондове за подобряване на енергийната ефективност на домовете също са част от механизмите, които могат да се използват за решаване на проблемите с енергийната бедност. Това коментира в изказването си по време на конференцията  „Либерализация на електроенергийния пазар. България в регионален и европейски контекст“ организирана от Националната енергийна камара и Института за енергиен мениджмънт Джилда Аморози от EURELECTRIC.


Енергийната бедност обикновено се разглежда като невъзможност за броя на хората, които не могат да си позволят отопление, или не могат да си плащат сметките. Нивото й зависи от спецификите на пазара. В някои страни от Източна Европа става въпрос за около 17 – 20% от хората, които си плащат сметките трудно, като за България в частност става въпрос за около 13 %, докато в другите е около 5%.

В крайната цена обаче имаме не само енергия, а имаме тежки данъци и такси, каза Аморози. По думите й, през последните години таксите и налозите са се увеличили със 17%, докато същинската цена на енергията не се е променила. Натоварването на цената за енергийните мрежи например се е повишила с около 20%, обясни експертът от EURELECTRIC, като допълни, че това натоварване на същинската цена на енергията е тревожно.
Доставчиците на енергия също се тревожат от цените на енергията, както и от мрежовите цени.
Припомняйки европейските документи, Джилда Аморози коментира, че всяка страна в зависимост от желанията си може да определя свои собствени модели за справяне с енергийната бедност и да реши проблема си на национално ниво. Това е така, защото според нея има и страни, в които този проблем не съществува.

В Дания, Германия и Норвегия изобщо няма такъв проблем. Там няма енергийна бедност. Проблемът за енергийната бедност се счита като част от общата бедност и проблемът се решава изцяло със социални подходи.

В други държави, като Франция подходът е друг – там вече се говори за енергийна бедност, каза Аморози, като обърна внимание на това, че на практика е важно да се направи преценка на енергийната политика и влиянието й върху потребителите. Само при такава оценка може да се определят и механизмите за справяне с проблемите на енергийната бедност, категорична бе тя.
Представителят на EURELECTRIC припомни, че Европейската комисия също има намерение за създаване на Европейска лаборатория за наблюдение на енергийната бедност. Според нея обаче по-важен и ефективен би бил мониторинг на национално ниво.

От тази гледна точка от страна на EURELECTRIC смятат, че има няколко варианта за справяне с този проблем.

На първо място ние смятаме, че трябва да се преосмисли цената електроенергията на дребно, обясни Аморози. Тя отново припомни, че цената на електроенергията сама по себе си не е променена, а измененията се дължат на таксите и данъците.

Аморози даде пример с Италия.  „В Италия например въведоха телевизионна такса в сметката за електричество. Тоест, тази сметка не се използва като довод на правителството да качва данъците“, обясни тя. В същото време има и доста спорни решения, стана ясно от обясненията й.
„Но при доста случаи данъците и таксите се налагат на база обем. Ако консумираш повече плащаш повече данъци и такси. Това на пръв поглед е справедливо, но не е така“, коментира Аморози, като допълни, че на практика „има един доста децентрализиран сектор и доста потребители се откачат от мрежата и търсят други начини за доставки. Това означава, че тези проблеми с таксите и данъците трябва да се преосмислят. Ние предлагаме стъпков подход - да се плаща чрез общото данъчно облагане, нещо което Дания направи и смятам, че ще бъде последвано и от други страни“, обясни Аморози.

Като друга възможност е споделени разходи, което е свързано с декарбонизацията.
Аморози коментира и възможността от тази гледна точка и подобряване на функционирането на пазара на дребно, което е заложено и в последния енергиен пакет. „Това трябва да е като социална целта, за да може да се намали и енергийната бедност, която обхваща най-нуждаещите се“, обясни експертът от европейската енергийна организация.

Като възможност за справяне с енергийната бедност е и използването на европейските фондове за подобряване на енергийната ефективност на домовете.  

„Държавите - членки (на ЕС) трябва да поощряват конкуренцията на пазара, за да може постепенно да се премахнат регулираните цени, което в дългосрочен план може да облекчи проблема. В същото време те трябва да отразяват пазарните правила. Ние обаче не сме много големи привърженици на намесата на помощи за такива групи. По наше мнение използването на социалната политика за защита на потребителите и за гарантиране на достъп до съществени услуги е най-добрият подход. Сигурна съм, че всички оператори на национално ниво ще съдействат за една такава защитна социална политика“, заключи Джилда Аморози.

Eurelectric
Дижлда Аморози
енергийна бедност
цена на електроенергията
По статията работи:

Маринела Арабаджиева