НАЧАЛО » българия

Премиерът: Ще направим всичко за подобряване на бизнес климата

По време на работен обяд с предприемачите Пламен Орешарски увери, че правителството работи за страната и поиска да получава лично сигналите им за нередности

fb
3E news
fb
16-01-2014 03:08:00
fb

„Сигурен съм, че успяхме видимо да подобрим бизнес климата в България. Правителството ще продължи да прилага различни мерки за облекчаване на бизнес средата.“ Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред българските предприемачи по време на бизнес обяд с тях, иницииран от Американската търговска камара в столичния хотел „Балкан-Шератон“. Той отговори на предизвикателни въпроси от страна на работодатели и ги прикани да подават сигналите си за административни нередности лично до неговия кабинет.

Премиерът започна резюмето си със актуалното състояние на българската икономика и финанси на фона на 5-годишната глобална криза и последиците от нея, особено в държавите от Европейската общност. Макар и да излизат от 5-годишната рецесия, икономиките на ЕС все още са нестабилни. Затова приоритетите в програмата на кабинета в съответствие с Програмата на ЕС „Европа 2020“ тази година ще са насочени към преодоляване на белезите от рецесията.


Приоритет 1: Все така стабилна банкова система


Щетите за българската икономика от глобалната криза не са толкова големи в сравнение с останалите членки на ЕС, смята премиерът. Това е така, благодарение на стабилната банкова и финансова система у нас, категоричен бе той. В момента капиталовата адекватност на нашата банкова система надхвърля 15% при средноевропейски нива от около 6%.

Страната е изправена пред сериозни предизвикателства, макар българската икономика да успя да премине през сериозните стадии на кризата, без сериозни поражения, посочи той. И припомни, че преди 5 години сме посрещнали кризата с натрупани резервив размер на 10% от БВП. Банковата ни система е издържала на предизвикателството на кризата благодарение на по-строгите регулации, въведени в този сектор от края на миналия век, посочи Орешарски, визирайки управлението на СДС и правителството на Иван Костов. Затова правителството ще следва тенденцията от последните 15 години на приемственост за стабилност на банковата система

Приоритет 2: По-ниска административна тежест и фискална стабилност

Политиката на кабинета е насочена към това държавата като регулатор да ограничи административните тежести върху бизнеса и да заздрави фискалните позиции на страната, каза премиерът. Основната цел пък е повишаване на конкурентността като основна предпоставка за икономическо развитие.

Програмата за управление предвижда сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали и отклоняването на ДДС за една по-висока макроикономическа и фискална стабилност. Като постижение от началото на управлението си Орешарски посочи преодоляването на забавеното изплащане на ДДС, което се случва за първи път от 2008 г. насам. Тази година правителството обещава още стъпки в посока ограничаване и отпадане на административни тежести за бизнеса, като разговарят и с общинските власти за подобряване на бизнес средата на местно ниво.

Управляващите са се вслушали в част от препоръките на САЩ

„Въведохме задължителен анализ за ефекта от всеки административен акт върху бизнес климата“, каза още премиерът. Сред водещите цели ще са мерките в подкрепа за малките и средни предприятия и за насърчаване на инвестиционна активност на нашите и чужди инвеститори. Специално внимание ще се отделя на иновативните и експортно-ориентирани бизнеси. В процес на програмиране са и големи проекти с бизнес профил, като ядрени енергетика и газови коридори, подчерта още Пламен Орешарски. Готвят се набор от мерки за достъп до качествено образование и за подобряване на административните услуги.

„Част от предприетите мерки за икономически растеж на страната ни бяха препоръчани от Американската търговска камара и използвахме някои от тях в програмата за управление“, призна накрая министър-председателят. Това междувременно бе официално потвърдено от представителите на Американската търговска камара.

 

Пламен Орешарски
бизнес среща
Американска търговска камара
мерки за икономически растеж
По статията работи: