НАЧАЛО » българия

Премиерът Орешарски обеща финансова помощ на бедстващите семейства след преглед на щетите

Потвърдените жертви на наводненията във Варна са 9, издирват се още трима. Има загинал човек и в Добрич

fb
3E news
fb
20-06-2014 07:54:00
fb

Съболезнования на близките на всички загинали. За съжаление, това е огромна трагедия за всички. Това каза пред Нова телевизия премиерът Пламен Орешарски, по повод наводнението, което отнесе части от Варна. „Координирам с колегите цяла нощ практически. Ще видим с какво можем да подпомогнем сега и какво не е направено. От всичко, което чувам, май че само кметът е леко неадекватен и политиканства. Не му прави чест просто. Ще отпуснем помощ на пострадалите, но нека първо видим щетите какви са и да видим с какво можем да подпомогнем все още. „Прогнозите не са добри и за времето в момента”, допълни Орешарски.

Очаква се той да пристигне в бедстващия град тази сутрин.

Междувременно от кризисния щаб във Варна заявиха, че девет са потвърдените случаи на загунали души, има жертва на пороите и в Добрич. Други трима в момента са в неизвестност, обяви вътрешния министър Цветлин Йовчев пред Нова телевизия, цитирани от агенция "Фокус". „Тепърва експертите трябва да си кажат мнението на какво се дължи това, че сме стигнали до такива трагични последици във Варна. Искам да ви кажа следното, че от това, което получих като информация как е действал кризисния щаб, какво е направено, минута по минута, че още от първия момент това, което е трябвало да бъде направено е направено. Така че оттук нататък всякакви спекулации, мисля че трябва да ги спрем”, допълни още Цветлин Йовчев.

Сега има разпореждане и решение на Щаба към областния управител да започне оценка на щетите и вече тепърва на основа на тези оценки, ще се направи необходимото хората да бъдат подпомогнати. „Към момента не се налага евакуация. Както вече казах, започва постепенна нормализация на обстановката. По отношение на броя на къщи, които са пострадали е трудно да се каже, тъй като част от къщите, които са там, са били постройки, които са вероятно незаконни”, заяви вицепремиерът Йовчев.

наводнения
Варна
жертви
По статията работи:

Георги Велев