НАЧАЛО » българия

Премиерът: Високите технологии, енергетиката и машиностроенето могат да бъдат привлекателни за американски инвестиции

fb
3E news
fb
23-06-2014 06:01:00
fb

За нас инвестициите от САЩ са важни, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят. Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба. Хаят изтъкна, че през миналата година щатските инвестиции са нараснали с 10% и изрази увереност, че в бъдеще може да се постигне и по- голям растеж.

Помощник зам.-министърът се поинтересува кои сектори биха били интересни за американски инвестиции и експертиза. Премиерът Орешарски отбеляза високите технологии, за чието развитие има потенциал. „Имаме голям интерес към такъв тип инвестиции“, изтъкна министър-председателят.  На следващо място той посочи енергетиката и сектори от машиностроенето. Г-н Орешарски обърна внимание на диверсификацията на газовите доставки и проекта за Южен газов коридор. „Ще ускорим работата по интерконектора с Гърция“, добави премиерът. Той отбеляза също така преговорите с Уестингхаус и диверсификацията на технологиите в този сектор.

Г-н Хаят изрази подкрепата си за американската компания Тишмън, която  има интерес към изграждането на национален стадион в България. Посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Рийс, която също присъства на срещата, отбеляза, че за бизнеса най-важни са прозрачността, диалогът и предсказуемостта.

Пламен Орешарски
Кенет Хаят
американски инвестиции
По статията работи:

Георги Велев