НАЧАЛО » българия

Премиерът Борисов: Четиристранната ни среща цели по-силен Европейски съюз

Енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, източно средиземноморския газопровод East Med бяха сред основните теми на държавните лидери. Ще кандидатстваме заедно и за Световно първенство по футбол

fb
3E news
fb
02-11-2018 03:02:00
fb

Енергийната сигурност и енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, в това число и източно средиземноморския тръбопровод East Med бяха сред основните теми на четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Срещата се проведе в резиденция „Евксиноград“.

 

Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел – в рамките на Европейския съюз да повдигнем нивото на свързаност и политиката ни никога не е била насочена срещу трети страни. Четворката ни има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в резиденция „Евксиноград“ след края на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Премиерът подчерта, че политиката на четиристранния формат е в ценностите на ЕС – свързаност, конкурентоспособност и повишаване на доходите. Той прогнозира, че с влизането на Сърбия, ЕС ще стане по-силен.

A58008

Министър-председателят Борисов акцентира върху енергийната сигурност и изтъкна значението на диверсификацията в тази сфера. По думите му неслучайно газоразпределителният център носи името „Балкан“ и добави, че този проект би дал възможност за повече избор и за намаляване на цените.

"Да повдигнем нивото на свързаност – и енергийно, инфраструктурно, дигитално, и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни, точно обратното. Считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС ЕС ще стане по-силен, така че нашата четворка има за цел не само да укрепва ЕС, а и да го прави по-силен. Това, че сме поканили скъп гост, дава възможност на колегите в двустранните срещи да си говорят и за инвестиции, и за всичко, което ги касае тях. Мисля, че идеята в Белград колегата Вучич да покани канцлера на Австрия Курц също е доста добра, защото това дава възможност с една среща да се направят, виждате, доста повече срещи".

Премиерът Борисов наблегна на значението на енергийната диверсификация.

"Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Неслучайно ние кръстихме нашия хъб или газово-разпределителен център "Балкан", защото думата Балкани е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България и потоците, за които говори Алексис (Ципрас), израелският премиер, през Александруполис за газовия хъб, могат да отидат на север, могат да отидат на запад. Неслучайно ние казваме за този газов хъб, че ще идва и руски газ, и от българските и руски находища в Черно море, втечнен газ от Александруполис и когато стане – и другия подводен газов коридор. Това добре ли е за икономиките на всичките тези страни - добре е, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, няма да ги вдига. Така че нашият газов хъб, виждате директната връзка за Сърбия, Унгария, Австрия или от Гърция на север. Така че мисля в случая да обединяваме усилията си, а нищо не ни разделя. То е еднакво изгодно за всички страни, които са тук".

 

Премиерът приветства и подписването на съвместна декларация между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе“. Борисов изтъкна също значението на транспортните „пръстени“ със съседните страни, които се формират и посредством изграждането на магистралите в България.

Според него, след като по време на нашето председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани беше сериозно развита, предстоящото Румънско председателство може да отвори нови възможности, включвайки и темите за Дунавската и Черноморската стратегия в европейския дневен ред.

Премиерът Борисов спорели също, че заслужава да се обсъди и идеята на гръцкия му колега Ципрас за 2030 година четирите държави да кандидатстват за световното първенство по футбол, а и за други спортни прояви.

От свoя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас също акцентира върху придвижването на проектите от взаимен интерес. Наред с железопътната връзка „Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе“, той обяви, че е договорено и създаването на скоростен път от Александруполис до българската граница, от където може да се свърже със София, Варна и Бургас. Според Ципрас е необходимо да се инвестира и в енергийната сигурност на региона и изтъкна значението на интерконектора с България. С израелския премиер Бенямин Нетаняху е обсъдена и темата за източно средиземноморския тръбопровод East Med.

Като започнахме преди година нашите усилия, нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили важни крачки напред“, заяви още Ципрас. Той специално подчерта ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС за перспективата пред Западните Балкани. По думите му и Преспанското споразумение ще има ползи за развитието на ЮИЕ.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич също обърна внимание на енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които по думите му са от ключово значение за Балканите. Това ще бъдат и част от темите на следващата четиристранна среща на високо ниво през декември, която ще се проведе в Белград. „Благодарни сме на България, Гърция, Румъния и на всички страни, които оказват подкрепа на Сърбия по европейския й път“, добави Вучич.

Съгласихме се да създадем работна група, която да разгледа възможностите за изграждане на нови връзки през река Дунав между Румъния и България, отбеляза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила. По думите й проектът, който засяга скоростния път между Тимишоара и Панчево е разгледан на политическо равнище. Дънчила подчерта ангажимента на страната й да работи за свързаността и просперитета на региона. За Румъния кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и ще допринесе за преодоляване на дисбалансите в региона, каза още Дънчила.

Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има изключително смели мъже и жени, които са се изправили с гърдите си и са защитавали живота им. Това е нещо, което никога няма да го забравим“, обърна се към колегите си премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който беше гост на Четиристранната среща. Той добави, че създавайки високи технологии, Израел работи за общата сигурност, предотвратени са много терористични атаки, а с получената помощ са спасени човешки животи. „С нашите партньори и приятели обсъдихме двустранно как да повишим сътрудничеството с Израел. В общия контекст има три сфери - технологии, енергетика и сигурност“, посочи Нетаняху. В изказването си той се спря на технологичната революция в света, която се наблюдава във всяка човешка дейност. Посочи как Израел може да помогне за повишаване на енергийните доставки и също се фокусира върху тръбопровода East Med.

 

енергийна сигурност
енергийна свързаност
инфраструктурни проекти
източно средиземноморския тръбопровод East Med
четиристранна среща в Евксиноград
По статията работи:

Маринела Арабаджиева