НАЧАЛО » българия

През януари представят резултатите от предпроектното проучване за газоразпределителния център

Министерство на енергетиката ще направи всичко възможно да се намеси в преговорите с "Газпром" в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ, заяви министър Петкова

fb
3E news
fb
11-10-2018 04:48:00
fb

През януари 2019 г. предвиждаме конференция, на която да бъдат представени резултатите от предпроектното проучване за газоразпределителния център. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ресорната парламентарна комисия. Тя не скри, че очаква добри новини във връзка с възможността за реализация на амбициозния и изключително важен за България проект, както и че очаква на конференцията да присъстват потенциални чуждестранни инвеститори.

"Не сме спрели да водим разговори с потенциални участници в този проект. Не сме спрели даводим разговори и с Европейската комисия", заяви Петкова и подчерта, че тя твърдо стои зад проекта. "Може би напоследък не сме имали възможност да дадем по-голяма гласност, защото не готови окончателните резултати от предпроектното проучване", подчерта енергийният министър, цитирана от агенция Фокус.

Във връзка с проекта "Турски поток" тя поясни, че основният елемент в политиката на правителството е да се гарантира сигурността на доставките на газ и България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. "През юни миналата година подписахме пътна карта с Газпром. На базата на този документ правим анализи, свързани с възможността за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, за да бъдем адекватни на големите проекти, които се реализират около нас", каза още Петкова и допълни, че трябва да бъдем "изключително внимателни и прецизни по отношение на спазването на европейското законодателство".

"По отношение  на необходимостта от промяна в законодателството във връзка с проучването в дълбоко Черно море мога да кажа, че такава възможност за удължаване съществува и към настоящия момент. Ние сме се възползвали и съответно нашите партньори предявяват такива искания и сме удължили този срок", заяви Петкова. Във връзка с търсенето в блок "Терес" министърът уточни, че такава съгласувателна процедура не е минала. "В момента се подготвят документите,  свързани с процедурата за търсене и проучване, това е дълъг процес", заяви тя, като уточни, че това ще се случи най-вероятно до края на годината.

"Що се касае до търсенето и проучването в блок "Хан Аспарух" и проучванията в блок "Силистар", сроковете са удължени за извършването на още един сондаж. Договорите са подписани и партньорите ни продължават да работят. По отношение на Варна - Запад процедурата е в ход, движи се и съвсем скоро ще бъде факт" обясни министър Петкова.

Министерство на енергетиката ще направи всичко възможно да се намеси в преговорите с "Газпром" в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време изслушването й в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с цената на газа и какво смята да предприеме ръководеното от нея министерство, предаде Агенция „Фокус“.

Във връзка с преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“, тя поясни, че това, което предстои да се случи и се случва във взаимоотношенията между тях не са традиционните преговори на базата на договори. „Тези преговори или тези нови взаимоотношения са резултат от споразумението, което ЕК постигна с „Газпром“ по така нареченото антимонополно дело“, каза Петкова. „Съгласно подписаното споразумение между „Газпром“ и ЕК на 6 август е изпратено писмо до „Булгаргаз“, в което се посочва на какво основание се изпраща и на какво основание към него са предложени две допълнения. Едното касае възможностите за смяна на механизма за предоговаряне на цената, а другото е свързано с точката за доставка, поясни Петкова. По думите й ЕК е постигнала възможности за съответните държави членки, които имат договори с „Газпром“, да могат да провеждат преговори на всеки две години.

„В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на такъв тип преговори и такъв тип инициатива от наша страна“, обясни още министърът на енергетиката.

След изпращане на заявлението от страна на контрагента на „Газпром“ в рамките на 120 дни се водят преговори между двете страни. Министър Петкова заяви, че ако в рамките на 120 дни не бъде постигната договореност, то тогава има възможност тази претенция да бъде представена пред арбитраж, който трябва да бъде задължително държава-членка на ЕС.

газов пазар
газоразпределителен център
газопреносна структура
Турски поток
преговори с Газпром
цени на газ
газов хъб
проучване нефт и газ
По статията работи:

Галина Александрова