НАЧАЛО » българия

През юли вкарват в МОСВ проекта за нов ОВОС на хранилището за радиоактивни отпадъци

fb
3E news
fb
05-06-2014 04:00:00
fb

Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци (НХРАО) ще представи в края на юли в екоминистерството новите документи за извърщване на ОВОС на проекта. Това обяви днес пред 3eNews Ира Стефанова, главен инженер в Специализираното поделение НХ РАО по време на ядрена конференция край Варна. Тя обясни, че обществените обсъждания по проекта за строеж на площдка за съхранение на радиоактивните отпадъци са предвидени за октомври и ноември. Обсъжданията ще се правят в 30-километровата зона, около площадка Радиана, обясни Стефанова.

Припомняме, че Върховния административен съд отмени предишната процедура по ОВОС на площадка „Радиана“. При сегашната процедура отново се очаква след като приключат обществените обсъждания до 45 дни министерството на околната среда и водите да се произнесе дали одобрява доклада за хранилището за ниско и средно радиоактивни отпадъци. Ако обаче отново процедурата бъде обжалвана и прекратена ние не знаем какво ще правим оттук нататък, заяви Стефанова. По думите й проблемът е в самата процедура по ОВОС при която според изискванията се прави в максимално рано още по време на обсъжданията на инвестиционното предложение. В закона обаче е залегнало ОВОС-а да бъде изготвен след подготвянето на техническия проект, а това създава проблеми при подготвянето на този специфичен проект.

От НХ РАО поискаха да бъдат направени законодателни промени, за да се разреши казуса с хранилището. Промени в законите обаче могат да предложат в случая единствено Агенцията за ядрено регулиране и Министерството на икономиката и енергетиката, каза Стефанова.
От НХ РАО очакват реалното строителството на бъдещото хранилище да започне в средата на 2015 г. Неговото завършване ще бъде пет години по-късно, но все още не е ясно колко точно ще струва проекта за погребване на отпадъците.

НХ РАО
хранилище
радиоактивни отпадъци
По статията работи:

Георги Велев