НАЧАЛО » българия

През септември се подновяват преговорите с кредиторите на БДЖ

fb
3E news
fb
25-08-2014 04:07:00
fb

В началото на септември служебният министър на транспорта Николина Ангелкова ще се срещне в Брюксел с директора на дирекция „Конкурентноспособност" в Европейската комисия, за да разговарят за държавната помощ за Българските държавни железници (БДЖ). В средата на септември пък ще  бъдат подновени преговорите с немските кредитори на държавните железници, на които ще се иска разсрочване на задълженията на компанията. Това съобщи министър Ангелкова ден по време на инспекцията на ремонтиращият се участък от железопътната линия Пловдив-Бургас, между Стара Загора и Зимница.

От ЕК се иска разрешение за предоставяне на допълнителна субсидия от държавния бюджет в размер на 170 млн. лева, с която да се покрие финансов недостиг на БДЖ. Тези средства са извън държавната субсидия, която държавата предоставя на превозвача всяка година. Предложението бе направено още при правителството на Пламен Орешарски, но от Еврокомисията поискаха допълнителни обяснения за помощта, за да преценят дали не се нарушава законодателството, свързано с конкуренцията.

След срещата в Брюксел Ангелкова ще разговаря и с представители на кредиторите на БДЖ. На нея ще се обсъди възможността за опрощаване на част от дълга и разсрочването на задълженията.

БДЖ вече предложи вариант с 30% опрощаване на дълга, но по-кратък срок за изплащане на задълженията – 6 вместо 10 години, след като преди това кредиторите одобриха продажбата на активи на железниците. Имаше опасност и от загуба на дизеловите мотриси, както и на над 3 хил. товарни вагона.


„Очакваме положителен отговор от Брюксел, което много ще ни помогне за преговорите с кредиторите. Знаете, че задълженията на БДЖ са около 600 млн. - достатъчно огромна сума, изискваща специално внимание. Така че по отношение на преговорите с кредиторите, след като се върна от Брюксел, ще мога да ви разкажа, надявайки се с положителен отговор в ръка, за да имаме вече и конкретен документ. Но разчитаме много на разсрочване на задълженията, защото в противен случай ще бъде много трудно", заяви служебният министър.

„В момента приключваме с плана за ремонт на ЖП гарата в Стара Загора. Финансирането ще бъде осигурено от Националната компания „Железопътна инфраструктура". Сумата ще е около 3 милиона лева. Обсъждаме кога е реалистично да бъде започнат дали в края на годината или в началото на следващата, но това е един от приоритетните обекти", обяви министър Ангелкова.

Тя допълни, че времето за приключване на ремонтите между Стара Загора и Зимница ще бъде удължено със 160 дни. Първоначално обектът трябваше да бъде приключен до средата на май.


БДЖ
преговори с кредиторите на БДЖ
държавна помощ
По статията работи:

Галина Александрова