НАЧАЛО » българия

През март стартира ремонтът на "Цариградско шосе"

Заради ремонта на някои от големите обекти в София ще се наложат и промени движението

fb
3E news
fb
10-02-2014 05:13:00
fb

През март или най-късно през април се очаква да стартира рехабилитацията на първия от 10-те големи инфраструктурни обекта, в които през тази година ще бъдат инвестирани значителни средства за ремонт. Става дума за булевард “Цариградско шосе” между 4-ти километър и разклона за кв. “Младост”, уточни заместник-кметът по транспорт към Столична община Любомир Христов.

Очаква се ремонтът да продължи няколко месеца и да приключи в края на лятото. Дейностите включват санирането и укрепването на двете мостови съоръжения – при булевардите “Г. М. Димитров” и “Ал. Малинов”. 3eNews припомня, че през ноември миналата година имаше срутване на част от мазилката на моста при 4-ти километър, като парче едва не се стовари върху минавищия наблизо автомобил. Тогава Столичан община разпореди спешен ремонт по укрепването на съоръжението, така че то да издържи до предстоящата през март цялостна рехабилитация.

Предсоти да бъдат ремонтирани и рехабилитирани също ул. „Раковска”, площад „Руски паметник”, бул. „Овча купел”, бул. „Никола Мушанов” в квартал „Красна поляна”, панорамният път в участъка между булевард „България” в посока квартал „Драгалевци” и квартал „Симеоново”, бул. „Прага”, поясни още той пред “Фокус”. Освен тях ще продължат да се ремонтират и други обекти на територията на София като малки мостчета и второстепенни улици.

Всичко това е част от капиталовата програма на Столична община, която през 2014 година възлиза на рекордните 715 млн. лева. Този си размер тя дължи именно предивидените средства за ремонт и рехабилитация. Над 470 млн. лева например безвъзмезнда финансова помощ от еврофондовете, в резултат на което средствата за транспортна инфраструктура са почти три пъти повече в сравнение с тези за миналата година.

Отелно от тези обекти в момента тече реконструкцията на кръстовището при Семинарията, където още в края на октомври стартира изграждането на естакада. По думите на Христов то върви по график и се очаква да приключи в средата на лятото. Във връзка с ремонтните дейности там се наложи реорганизация на движението – от една страна, превозните средства по булевардите „Никола Вапцаров“ и „Пейо Яворов“ преминават по една лента в посока, а от друга, се наложи изменение на маршрута на автобусните линии 67 и 88.

Тапи ще се образуват и при “Лъвов мост”, където предстои да бъде изградено голямо кръгово съоръжение на две нива. Проектът, както и този при Семинарията, не е част от капиталовата програма на София за 2014 година. Движението там ще бъде ограничено частично, като на този етап не се предвижда цялостно затваряне, обясни зам.-кметът. Той допълни, че се предвижда затваряне на една или друга лента или платно за движение, като в другата част ще се извършват строителни дейности. В останалата част ще се осигурява преминаване, както на обществения транспорт, така и на трафика от леки автомобили.

Затруднения ще има и в кв. “Младост”, където по протежението на почти целия булевард „Александър Малинов” се извършват строителни работи във връзка с изграждането на метрото. Там също се очаква движението да бъде реорганизирано така, че във всяка една от посоките да има по една лента оставена за движение.

По време на дейностите по реновирането на пространството около Руски паметник няма да има спиране на движението до настъпването на финалното асфалтиране, общсни Христов. Тогава вероятно ще се наложи спиране на движението, за да може да се положи цялостно последният износващ асфалтов пласт. Зам.-кметът по транспорта подчерта, че тези дейности ще бъдат съобразени с ритъма на софищнци и се планира спирането да е през активния ваканционен летен период, когато като цяло трафикът в града спада.

столична община
ремонт и рехабилитация
Транспортна инфраструктура
Любомир Христов
Бюджет 2014
капиталова програма
По статията работи: