Президентът Радев свиква КСНС заради ЧЕЗ; Делян Добрев: Сделката не застрашава националната сигурност

Държавният глава е поискал информация от спецслужбите и становище от КЕВР

Източник: БГНЕС

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност на страната. Това обяви държавният глава пред журналисти при посещението си в 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив.

"Темата за ЧЕЗ продължава да бъде актуална. Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране и по какъв начин сделката е получила политическа подкрепа. Всички знаем, че без такава няма как подобна фирма да получи огромна ангажираност от банки", заяви Радев.

Докато не се изясни въпросът за схемата на финансиране, няма как да сме наясно и с това, под каква форма и по какъв начин българското правителство се кани да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова, подчерта държавният глава.

Според него трябва да бъде получен отговор на въпроса - кой води преговорите от името на българската държава и от името на г-жа Върбакова.

"До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в МС. Ето защо смятам за основателно да бъде свикан през втората половина на април Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийна сигурност на страната", заяви президентът.

Президентът е поискал становище и от КЕВР, съобщи председателят на енергийния регулатор доц. Иван Иванов. Той обаче отказа да даде информация за това какви са били зададените от президента въпроси и какво е отговорила комисията на тях. КЕВР практически няма полезен ход в този случай, коментира само доц. Иванов. Според него самият Консултативен съвет ще реши дали сделката за ЧЕЗ застрашава националната сигурност.

Президентът има право да свиква КСНС. Но сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност. Това каза в отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. По думите му преди една седмица всички служби са били изслушани в Комисията по енергетика, където са заявили, че нямат притеснения по сделката.

Според Добрев трябва да се прави разлика между БНБ, КФН и КЕВР. Той обясни, че БНБ и Комисията за финансов надзор одобряват купувачите, защото хората имат спестявания в банките или индивидуални партиди в пенсионните фондове - т.е. там има средства, които държавата трябва да защити. Затова по думите му в тези два закона, при тези две институции, има текст, който разрешава сключването или несключването на определена сделка, за да се защитят именно тези спестявания. "В случая с КЕВР и ЕРП-ата не е такъв. Ние нямаме спестовни сметки в ЕРП-ата, ние нямаме наши пари, които ЕРП-ата държат. ЕРП-то просто предоставя услуга на населението и тази услуга е силно регулирана от страна на регулатора по отношение на качеството и цената на услугата", допълни Делян Добрев.

Той изтъкна, че в закона изрично са разписани текстове, които при нарушаване на снабдяването или лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика активите и да назначи особен управител. "Това сигурно е единственият закон, в който можеш да влезеш в една частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР, за да гарантираш, че услугата се изпълнява качествено", добави Добрев.
 
Председателят на Комисията по енергетика в парламента е убеден, че цената на тока не може да се увеличи двойно, ако дойде нов собственик, защото тя се определя от регулатора. Според него енергийният бизнес у нас е силно регулиран.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари