НАЧАЛО » българия

Радев подкрепи правителството: България да запази ролята си при транзита на енергия

fb
3E news
fb
21-07-2017 10:48:00
fb

Подкрепа за позицията на правителството, че енергийните доставки трябва да минават през  България, изказа президентът Румен Радев пред посланиците ни в чужбина. Той споделя тезата на кабинета, че това ще гарантира енергийната сигурност на страната. Диверсификацията на енергийните източници ще доведе и по-ниски цени на газа за вътрешния пазар, каза Радев, цитиран от БНР.

"Когато планираме енергийните трасета, да защитаваме нашите интереси по отношение на най-ниска цена – най-голяма сигурност. Тръбите, които идват към България, да идват директно към България, директно на нашия Черноморски бряг", коментира президентът.

Той подчерта, че е необходима общоевропейска политика за решаване на проблема с мигрантите и отново заяви позицията си, че мястото на България е в Шенген. Българските институции работят в пълен синхрон по този проблем, заяви Радев.  За него е крайно несправедливо ние да защитаваме европейските граници, да се грижим за сигурността на европейците, а в същото време да нямаме достъп до единната информационна система.

Президентът смята, че българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети за председателството на Съвета на ЕС. Той определи тези приоритети като амбициозни. „Но те не са, за да извлечем някакви страхотни ползи за България. Ползите ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС“, каза Радев.

Държавният глава се спря и на една от най-актуалните теми – бъдещето на Европейския съюз. Той подчерта, че „Европа на различни скорости е факт“. „Ние не можем да кажем на държавите, които са по-напред от нас да спрат и да ни изчакат. Напротив за нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион в същата писта“, заяви Радев и добави, че акцентът ще бъде на засилените сътрудничества и там трябва да сме активни.

По темата за стремежа ни към членство в еврозоната президентът смята, че "трябва да внимаваме много от бързане да не стане така, че повече да навредим". Виждате какви проблеми има в Южна Европа, добави Радев.

По думите на президента отделянето на два процента от БВП за отбрана е важен, но недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности. "Ако правителството не вземе мерки навреме да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО по отношение на достигането на тези два процента", подчерта той.

Президентът коментира и отношенията ни със САЩ и с Русия. Радев определи САЩ като стратегически съюзник на България и се обяви за задълбочаване на сътрудничеството с Вашингтон в областта на сигурността, борбата с тероризма, диверсификацията на енергийните източници. Той се обяви също така за диалог между Русия и Европейския съюз. „Трябва да престанем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с нея. Трябва да имаме диалог Русия-ЕС, за да имаме прагматични решения”, заяви президентът.

"По отношение на САЩ – нашият стратегически съюзник, трябва да продължим да развиваме още по-дълбоко нашето сътрудничество. Има място за още по-успешни съвместни проекти. По отношение на Русия – нужен е диалог, за да можем да имаме прагматични взаимноизгодни икономически и търговски отношения", обобщи президентът Радев.

президентът Румен Радев
българските посланици в чужбина
енергийна сигурност
газови трасета
По статията работи:

Галина Александрова