Президентът Радев окачестви като "синдрома "Чернобил" проблема с укритата информация за водата в Хасково

Източник: БГНЕС

"Информация за проблема с водата на град Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил". Това заяви президентът Румен Радев след среща с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов, съобщиха местни медии.

Президентът определи като недопустимо поставянето под риск на здравето на хората.

"Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо", заяви президентът, като постави и въпрос за забавянето в оповестяването на проблема. "За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега", каза той.
Радев определи действията на служебното правителство и местната власт по този въпрос като много адекватни и своевременни.

"Правят се всички възможни усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема", допълни Радев.
Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца. Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари