Президентът Радев наложи вето на Закона за опазване на околната среда

Румен Радев
Източник: bgnes.com

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента разпоредбите от закона за околната среда, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство. Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.

Председателят на парламента Димитър Главчев пръв обяви чрез профила си във фейсбук за ветото на президента. „Днес, след постъпването в Народното събрание, на указ № 175 на президента на Република България , с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители. Предоставих на тяхното внимание и обръщението на Камарата на строителите към президента Радев“, посочи Главчев.

27 неправителствени организации внесоха искане до президента на България Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда. С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. „обекти от национално значение“, припомня БГНЕС. Вносителите посочват, че промените ще отслабят съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете, ядрената енергетика.

Законът бе скоростно приет на второ четене само 16 дни след внасянето му, без да бъде проведено изискваното от закона обществено обсъждане, и без да го разгледа правната комисия. Камарата на строителите подкрепя приетия Закон за опазване на околната среда и изразява очакване, че президентът няма да наложи вето. Това заявиха в специално писмо до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев и премиера Бойко Борисов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари