НАЧАЛО » българия

Президентите Радев и Макрон обсъдиха сътрудничество в модернизацията на въоръжените сили, обща европейска отбрана и Шенген

Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, рано или късно те ще представят Балканска перспектива за Европа, заяви българският държавен глава

fb
3E news
fb
25-08-2017 12:01:00
fb

Бих желал да приветствам с добре дошъл господин Макрон след 10 години прекъсване на визитата на френски президент. И да му благодаря, че България е сред първите дестинации в програмата му. Приемам това като качествен ръст в нашите взаимоотношения. Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна, пердадоха информационните агенции.

Днешната среща показа ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция. „Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

Темите на разговора бяха свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в ЕС. „Също така се надяваме да изпълним тези отношения с конкретика. Обсъдихме важни аспекти от нашето двустранно сътрудничество.

Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници, подчерта президентът Радев. „Глобалните заплахи изискват единен отговор. Затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс. Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за постоянно структуриращо сътрудничество. Според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволяват на страни като България да реализират своята амбиция за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи“, заяви Радев.

С президента Макрон е обсъдена и модернизацията на въоржените сили, касаеща превъоръжаването на България. "Налице е потенциал това сътрудничество да продължава в областта на военноморските сили и сухопътните войски“, каза Радев. Той изрази уверение, че Франция ще подкрепи усилията за присъединяване в Шенген, както и в организацията за икономическо сътрудничество и в предверието на еврозоната“, подчерта българският президент. Днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, българското председателство, социална Европа, каза още българският държавен глава.

Той посочи, че са обсъдили и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия, като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена. „Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилване охраната на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище. Очаквам подкрепа от Франция и за оперативния план за защита на българските граници, който внесох тази пролет в ЕК и Съвета на Европа. Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. България поема председателството на Съвета на Европа в труден и предизвикателен период“, добави държавният глава. По думите му с тази цел българското правителство е формулирало ясни критерии, целящи укрепване на единството на ЕС и засилване на солидарността, стабилността и конкурентоспособността. „Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството и на един от най-важните приоритети – кохезионната политика“, каза още Румен Радев.

Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, рано или късно те ще представят Балканска перспектива за Европа, заяви Радев. Той подчерта, че са обсъдили и такъв приоритет на българското председателство – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „И точно заради инициативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността на Европа“, заяви Радев.


България
Франция
Румен Радев
Еманюел Макрон
официална визита
търговски отношения
Шенген
социаленн дъмпенг
По статията работи:

Галина Александрова