Президентът Радев: България да преследва адекватни отбранителни способности

Президентът Румен Радев
Източник: БГНЕС

България да излезе с ясни предложения за намеренията на ЕС да засили сътрудничеството си в отбраната и сигурността по време на своето европредседателство . Това е решил Консултативният съвет за национална сигурност /КСНС/ при президента.  

Стигнахме до консенсус. България да преследва адекватни отбранителни способности. Приветствам правителството, че прие национален план за повишаване на разходите за отбрана, заяви след заседанието президентът Румен Радев, предаде БГНЕС. Трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички области, проекти, научни звена, предприятия, така че да можем да участваме пълноценно и в постоянните структури на сътрудничество, в Европейския фонд за отбрана и в инициативите на европейската отбрана, подчерта Радев.

Президентът каза, че по време на заседанието на КСНС е бил отчетен значителния напредък за реализация на глобалната стратегия на ЕС в сферата на отбраната, доказателство за което е създаване на постоянното сътрудничество на Европейския фонд за отбрана.

"Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко важни направления. Първо, ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председател на ЕС. На второ място, нашата позиция за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия. Трето, възможност за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани. Стигнахме, до позицията, че България трябва да излезе с ясни предложения, гарантиращи запазването на динамиката в постигането на целите в глобалната стратегия на ЕС в сферата на отбраната", заяви президентът. Той подчерта, че е от съществена важност в качеството си на председател на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля.

"Затова трябва да покажем, че ние планираме нашата отбранителна политика по европейски образец – всеобхватно и дългосрочно. Предвид динамичната среда за сигурност, предвид състоянието на въоръжените сили, стигнахме до консенсус, че планът за нарастване и повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., остава открит и трябва да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на съвета за сигурност. Тази всеобхватност и дългосрочност за планиране на нашата отбранителна политика изисква програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт поне от 10 години. Ние се нуждаем от програма, която да обхване финансите и на отбранителната политика и след 2024 г., която да гарантира и реши проблемите, обясни Радев. Той подчерта, че засиленото отбранително сътрудничество е много важно за укрепване на сигурността на нашия регион", коментира държавният глава.

Обединихме се около идеята да работим за изграждането на международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа, това ще даде тласък на засилено сътрудничество и ще привлича и задържа младите хора в региона и тук, ще им дава перспектива, добави президентът.

Държавният глава очерта и конкретните предложения към изпълнителната власт:  

Първо: България да работи за реализирането на мерки и инициативи за постигане нивото на амбиция заложено в глобалната стратегия на ЕС, до 30 юни 2018 да финализираме преговорния процес за отбрана.

Второ: До 15 март 2018 да се разработи пъна карта за програма 20/30 за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили. До 31 март 2018 да се разработи план за участие в проекти на постоянното сътрудинчество, генериращи перспективни способности, до 31 март 2018 да се разработи каталог на българската отбранителна индустрия. До 30 септември 2018 да бъде извършен преглед на националния плаа за повишаване разходите за отбрана на 2 % от БВП.

Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък, каза още президентът Румен Радев след заседанието на КСНС. МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, каза още Радев.

Днешният КСНС обсъди темата: „Ролята на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. В заседанието участваха премиерът Бойко Борисов, председателите на парламентарно представените политически сили в парламента – на Обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, на БСП Корнелия Нинова, на Воля Веселин Марешки, членовете на кабинета.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари